Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Platinablauwe schoenen, Cruijffs speciale shirt… deze beroemde boycot voor Mbappé

Uber Eats, Volkswagen, Konami, Orange, Coca Cola, Xbox Foundation… Op dinsdagmiddag bleef Kylian Mbappé liever in zijn Clairefontein-kamer dan deelnemen aan promotieplekken die door de Blues waren gepland. Ethisch probleem, de wens om de inkomsten van schieten om te buigen naar amateurvoetbal … De Paris Saint-Germain-ster heeft de keuzevrijheid enigszins gewekt met dit debat over het collectieve beheer van beeldrechten. Een riskante side move, zeldzaam maar ongehoord.

In de geschiedenis van de blues is er een beroemd precedent, waarbij de legende van de Jersey Rooster al betrokken is. Michel Platini en zijn collega’s reisden in 1978 naar het Argentijnse WK toen er een verzoek kwam van apparatuurfabrikant Adidas om controverse aan te wakkeren. Voor de eerste wedstrijd tegen Italië voegt het Duitse merk een contractorder toe van maximaal 5.000 frank per speler. Voor nog eens 1.500 francs moeten ze de drie witte strepen op hun zwarte schoenen poetsen met zilververf.

De groep beschouwt zichzelf als getroffen en vraagt ​​om herbeoordeling. Onderhandelingen beginnen achter de schermen, maar ze slagen niet. Als een vorm van wraak besluiten ze het logo te verbergen met schoenpoets voordat ze het park betreden. De geschiedenis wordt eerst het zwijgen opgelegd. En na de nederlaag (2-1) brak de relatie uit de mond van de arts naar keuze. De publieke opinie bekritiseert deze sterrengrillen en de aanklagers houden vol ondanks enige spanning op de set. “We zijn professionals, we spelen niet voor de mooie ogen van de prinses”, zei middenvelder Dominic Patheni. Een fiasco want deze blues met een veelbelovende generatie, twaalf jaar na hun laatste verloving, is in de eerste ronde uit de competitie.

READ  DIRECT SPORT - CAN-2021 (Ivoorkust): Drogba en Yaya Toure in de Elephant Delegation om spelers te promoten

De twee lijnen op Cruijff’s shirt 1974

De andere grote boycot waarin het Mbappé-initiatief wordt genoemd, gaat ook over Adidas. Het vindt vier jaar geleden plaats tijdens het WK dat in West-Duitsland werd gehouden. De koning van Amsterdam Johan Cruijff is op kruistocht. Boos dat de spelers op geen enkel moment profiteren van het partnerschap dat is getekend met de Federatie, improviseert de ontwerper. In samenwerking met zijn schoenenmerk Puma zoekt hij financiële compensatie voor het aankleden van een concurrent.

“Ik heb uit protest een shirt van twee strepen laten maken in plaats van drie en zo de finale gespeeld”, rechtvaardigde hij zich. “De Nederlandse Bond wilde niet horen dat als het oranje shirt van hen was, ik de enige meester ben wat betreft mijn gezicht!” Jaren later zou hij een rechtszaak winnen tegen Adidas die een einde wilde maken aan de marketing van dit beroemde oranje shirt nr. 14.

Dergelijke conflicten tussen internationale instanties en instanties zijn niet echt verdwenen. Het zijn vaak onderhandelingen over beloningen voor deelname die de beroepsbevolking bewegen, vooral aan de kant van de Afrikaanse keuzes. Het was de beurt aan de Gabonezen om deze winter midden in CAN toe te slaan.

In 2019 krabde de Noorse ster Ada Hegerberg ook hun verbintenis. Dit keer gaat het niet meer om de fabrikanten van apparatuur, maar om een ​​geldelijke vergoeding. De OL-spits geeft het WK in Frankrijk op om de loonongelijkheid tussen het heren- en damesteam aan de kaak te stellen.

READ  Messi's deal tegen Brest en met Argentinië was bijna bevestigd!