Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Planet Nine werd waarschijnlijk in de jaren 80 ontdekt

⇧ [VIDÉO] Misschien vind je deze partnerinhoud ook leuk (na reclame)

Planeet Negen is een hypothetische planeet in ons zonnestelsel, die zal bestaan ​​na Neptunus en de Kuipergordel. Het bestaan ​​ervan is het onderwerp geweest van een langlopend debat. Veel astronomen zijn ervan overtuigd dat het echt is: verstoringen in de baan van veel extreme trans-Neptuniaanse lichamen wijzen al op de aanwezigheid van een ander, tot nu toe niet waargenomen. Door de oude gegevens te onderzoeken die zijn verzameld doorInfrarood astronomische satelliet In 1983 meldde een astronoom dat hij bewijs had gevonden van een object dat zou kunnen corresponderen met de nieuwe planeet.

Deze hypothetische planeet – waarvan het bestaan ​​al in de twintigste eeuw werd aangenomen – zou een massa hebben die 5 en 10 keer groter is dan die van de aarde, en een langgerekte baan die 400 tot 800 keer verder van de zon verwijderd is dan de aarde; Het zou deze gigantische aarde tussen de 10.000 en 20.000 jaar kosten om een ​​volledige omwenteling rond de zon te voltooien. Niemand heeft dit nog direct opgemerkt; Sommige astronomen trekken deze hypothese ook in twijfel, met het argument dat de specifieke verzameling van banen van extreme Trans-Neptuniaanse (OTNE) objecten in feite te wijten is aan waarnemingsbias – omdat deze verre objecten alleen in bepaalde tijden van het jaar kunnen worden waargenomen.

Astronoom Michael Rowan Robinson van Imperial College London is vastbesloten om het bestaan ​​ervan te bewijzen. Om dit te doen, beloofde hij onlangs om verouderde gegevens te controleren die zijn verzameld doorInfrarood astronomische satelliet (IRAS) – een in 1983 gelanceerde ruimtetelescoop met als doel het eerste volledige onderzoek uit te voeren van bronnen die infraroodstraling uitzenden (op 12, 25, 60 en 100 micrometer). Binnen tien maanden na de operatie ontdekte IRAS ongeveer 350.000 bronnen, waaronder: sterrenstelsels Met uitbarstingen van vorming van sterren, kometen en asteroïden. De machine lijkt ook het bestaan ​​van de beroemde Planet Nine te hebben gedetecteerd.

READ  De demonstraties die volgen, het weer, de afgevaardigde André Villiers zal zich bij het kamp van de bommenwerpers voegen ... Praktische informatie voor aanstaande woensdag 15 maart

Signalen die alleen “ruis” kunnen zijn

Terugkerend naar telescoopgegevens, met name onbekende bronnen die zich op de voorgestelde afstand van planeet negen bevinden, zocht Rowan Robinson naar mogelijke overeenkomstige signalen en er kwam een ​​kandidaat-object tevoorschijn: de telescoop detecteerde een object dat drie tot vijf keer de massa van de aarde was en ongeveer 225 keer om de zon draait die van de aarde, ongeveer op de geschatte locatie. ” Dynamische simulaties zijn nodig om te bepalen of het filter compatibel is met de huidige planetaire efemeriden De wetenschapper schrijft in de studie. Als dit het geval is, zou het interessant zijn om een ​​ring met een straal van 2,5 tot 4 graden te onderzoeken, gecentreerd rond de positie van 1983, op zowel zichtbare als nabij-infraroodgolflengten.

Links: Waarschijnlijkheid van de baan van kandidaatplaneet 9 voor 1983. Rechts: kaart gecentreerd rond de positie van kandidaatplaneet 9. © Michael Rowan Robinson/Schlegel, Finkbeiner en Davies (1998)

Het is echter nog niet zeker dat het om een ​​planeet gaat, aangezien de mogelijkheden van deze telescoop destijds relatief beperkt waren. ” Gezien de slechte kwaliteit van de ontdekkingen van IRAS, aan de rand van het onderzoek en in een zeer moeilijk deel van de hemel om ver-infraroodstralen te detecteren, is de mogelijkheid dat de kandidaat echt is niet overweldigend. Rowan Robinson bekent.

Dit filter bevindt zich ook dicht bij het galactische vlak, onze dikke schijf heelal Dit deel van de hemel, gevuld met sterren, wordt echter sterk beïnvloed door galactische pluizige wolken, filamenteuze wolken die oplichten in het verre infrarood. Het is dus mogelijk dat de gedetecteerde bronnen slechts ruis zijn van deze wolken. De astronoom benadrukt echter dat uit de gegevens blijkt dat dit object zich gedraagt ​​als een bewegend object, wat aangeeft dat het inderdaad een planeet is.

READ  Kinesthésique, intrapersonnelle… Quelle form d'intelligence avez-vous?

Mike Brown, Do California Institute of TechnologyHij is een van de wetenschappers die in 2016 het debat over Planet Nine nieuw leven heeft ingeblazen door nieuw bewijs te leveren voor het bestaan ​​ervan. Hij en zijn collega Konstantin Batygin ontdekten dat kleine objecten in de Kuipergordel, aan de rand van het zonnestelsel, op vreemde manieren roteren, alsof ze onder invloed staan ​​van iets groters. Op basis van hun feedback hebben beide Stel een mogelijke baan voor Voor Planet Nine, gebaseerd op zes OTNE’s, waaronder Sedna, Ontdekt in de vroege jaren 2000.

Functies die niet helemaal overeenkomen met de modellen

Na de recente studie van Rowan Robinson zei Brown helaas dat het een “vals positief” zou kunnen zijn. Hoewel hij dit onderzoek intrigerend vindt, merkt hij op dat onzekerheden in de gegevens van de nabijheid van het galactische vlak betekenen dat het “moeilijk is om signalen uit al dat stof te halen”. Bovendien vertoont het betreffende object niet volledig de verwachte kenmerken van de negende planeet, voegt de specialist toe. ” Het is erg klein, het is een beetje te dichtbij en het is een beetje gekanteld ten opzichte van het vlak van het zonnestelsel »In benoemd. Maar bovenal zou zo’n object niet in staat zijn om de zwaartekrachtverstoringen te veroorzaken die op NEO-niveau worden waargenomen.

Is er echt een gigantische aarde aan de ijskoude randen van ons zonnestelsel? Deze studie laat niet toe om het te bevestigen, maar de resultaten van Rowan Robinson kunnen worden gebruikt om modellen te verbeteren en zo een meer gerichte zoektocht naar deze hypothetische planeet uit te voeren, om het bestaan ​​ervan te bevestigen of te ontkennen. Dit zeer verre object, klein en relatief koud, weerkaatst waarschijnlijk niet veel zonlicht; Bovendien weten experts de exacte locatie niet, dus het is erg moeilijk om het te controleren.

READ  Veneuze trombose: risico 'ongeveer 200 keer groter bij infectie met Covid dan bij vaccinatie met AstraZeneca'

Samantha Lawler, een astronoom aan de Universiteit van Regina in Canada, vindt het echter de moeite waard om de veronderstelde locatie van deze kandidaat-planeet te bekijken om te zien of het bestaan ​​ervan echt is. ” Dit is een duidelijke voorspelling van een punt aan de hemel waar iets interessants zou kunnen zijn. Iemand zou naar dit punt moeten gaan kijken, dat is zeker Ze zei. Merk op dat Rowan Robinson niet uitsluit dat deze kandidaat een nieuwe planeet is. ” Als dit ding echt is en dat is het niet [de la planète neuf]Dit is een heel mooi toeval “Eindelijk.

Bron : arXiv, M. Rowan Robinson