Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Perseverance vond sporen van een rivier op Mars

Perseverance vond sporen van een rivier op Mars

Een paar jaar geleden onthulden waarnemingen van Mars vanuit de ruimte de aanwezigheid van gebogen groepen gelaagde rotsen in Jezero Crater. Wetenschappers hebben met spanning gewacht op de Perseverance rover, die in dit gebied is geland, om deze site te verkennen. De ontdekking is nu gedaan en lijkt een revolutie teweeg te hebben gebracht in de kennis van Mars.

De golvende vorm en afmetingen van deze geologische formaties, afgebeeld door de NASA Rover, geven aan dat ze zijn gevormd door water onder invloed van een sterke stroming. Bovendien neigt het JPL-team, door de grootte van het gesteente en sedimentaire afzettingen te observeren, naar de aanwezigheid van een diepe, brullende rivier op deze locatie.

Volgens JPL-wetenschappers bestaat deze heuvel genaamd “Pinestand” uit gestapelde sedimentaire lagen die mogelijk zijn gevormd door een diepe, snelle rivier. © NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Een nieuwe fase in de verkenning van Mars

De gekromde lagen kunnen restanten zijn van rivieroevers of restanten van zandbanken die op de bodem ervan zijn gevormd. Wetenschappers denken dat deze rockbands mogelijk veel hoger zijn geweest, uitgehold door Marswinden gedurende duizenden jaren. Parallel aan de gemaakte beelden zal Perseverance het binnenste van de aarde bestuderen met behulp van zijn doordringende radar om de kennis van het waterige verleden van deze regio te verdiepen. Vergeet niet dat de Jezero-krater door NASA werd gekozen vanwege zijn geologische rijkdom. Het huisvestte ooit een rivierdelta, en dit maakt het een ideale plek om mogelijke tekenen van oud microbieel leven te behouden.

Wat hier interessant is, is dat we een nieuwe fase in het verhaal van Jezero zijn ingegaan. Dit is de eerste keer dat we dergelijke omgevingen op Mars hebben gezien. “, naar aankondigen Katie Stack, assistent-wetenschapper voor het Perseverance Project bij JPL. ” We denken aan rivieren op een andere schaal dan we tot nu toe hebben gekend. »

READ  Covid : non-vacciné, un jeune Américain se retrouve privé de greffe de cœur