Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het ‘smartphonedieet’: hoe foto’s van eten je kunnen helpen om af te vallen, volgens een onderzoek

Het ‘smartphonedieet’: hoe foto’s van eten je kunnen helpen om af te vallen, volgens een onderzoek

In een tijd waarin 38% van de wereldbevolking zwaarlijvig of overgewicht heeft en voedselbeelden een hoge vlucht nemen, kan het bekijken van voedselbeelden de basis vormen van een nieuw afslankdieet.

Afvallen door naar plaatjes te kijken. Hoewel veel onderzoeken hebben aangetoond dat blootstelling aan afbeeldingen van voedsel de eetlust verhoogt en de voedselinname bevordert, suggereert een recent onderzoek van de Universiteit van Aarhus in Denemarken dat frequente consumptie van ingebeeld voedsel juist verzadiging kan bevorderen en de voedselinname kan verminderen. De blootstelling moet echter worden beheerst.

Tijdens hun studie werden hun resultaten gepubliceerd in het tijdschrift trekDe wetenschappers probeerden het eetgedrag van de deelnemers te stimuleren en te beïnvloeden door visuele blootstelling aan het voedsel.

Door de kleur en variëteit van verschillende snoepjes te manipuleren, toonden ze aan dat drie blootstellingen de eetlust stimuleren en dertig blootstellingen verzadigen.

De eerste groep moest drie keer naar M&M-plaatjes kijken. Een tweede groep bekeek ze dertig keer. Ondanks dat ze werden blootgesteld aan M&M’s, was de tweede groep minder bereid om het te consumeren dan de eerste groep.

Dezelfde hersengebieden worden geactiveerd wanneer we eten of wanneer we denken dat we eten. En volgens Tjark Andersen, een van de studieleiders: “Daarom voelen we ons helemaal voldaan zonder iets te eten.”

READ  Gezondheid: consumptie van zoetstoffen gekoppeld aan risico op hart- en vaatziekten