Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Panama vreest publicatie Pandora Papers, nieuw ICIJ-onderzoek

Panama vreest dat het opnieuw zal worden bevestigd in het nieuwe onderzoek naar belastingparadijzen getiteld “Pandora’s Papers” dat het International Consortium of Investigative Journalists zondag wil publiceren, volgens een brief van de regering die zaterdag door lokale media is verspreid.

De Panamese regering zei in de brief aan ‘de schade kan onoverkomelijk zijn’.Internationaal consortium van onderzoeksjournalisten (International Consortium of Investigative Journalists) via een advocatenkantoor. De brief waarschuwt dat “elke publicatie” die de “misvatting” van het land als een potentieel belastingparadijs zou versterken “ernstige gevolgen zou hebben voor Panama en zijn inwoners”.

Het International Consortium of Investigative Journalists heeft op Twitter aangekondigd dat het zondag om 16.30 uur GMT de “meest uitgebreide financiële vertrouwelijkheidsbrief tot nu toe” zal publiceren, gebaseerd op een lek van 11,9 miljoen documenten “die over de hele wereld bestrijken”. De zogenaamde “Pandora Papers”-enquête is het resultaat van het werk van meer dan 600 journalisten in 117 landen, volgens het International Consortium of Investigative Journalists.

In de brief van de Panamese regering wordt melding gemaakt van verschillende hervormingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd. Ze merkt op dat sinds 2016 de registratie van meer dan 395.000 bedrijven en instellingen, of de helft van de toen bestaande, is opgeschort.

Angst van de Panamese regering

De regering vreest dat Panama opnieuw verstrikt zal raken in een nieuw schandaal over financiële paradijzen na de publicatie in 2016 van een eerder onderzoek door het International Consortium of Investigative Journalists, bekend als de “Panama Papers”. Het lek van 11,5 miljoen digitale archieven van Mossack Fonseca werpt licht op de financiële en fiscale praktijken van een hele groep klanten, van eenvoudige ondernemers tot staatshoofd, inclusief banken en sporters.

READ  India meldde bijna 315.000 nieuwe gevallen binnen 24 uur, een wereldrecord

De publicatie van de “Panama Papers” veroorzaakte een wereldwijde schokgolf, die met name leidde tot het ontslag van de toenmalige premier van IJsland, Sigmundur David Gunnlaugsson, van de toenmalige Pakistaanse premier Nawaz Sharif. Panama heeft sindsdien een reeks hervormingen doorgevoerd om het bankentoezicht te versterken, belastingontduiking met gevangenissen te bestraffen en informatie te delen met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).