Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Iran eist $ 10 miljard van Washington voor onderhandelingen

Teheran zet Washington onder druk. Verstikt door economische sancties, eist Iran $ 10 miljard aan bevroren tegoeden van de VS ‘ware bedoelingen’ meten Amerikanen in onderhandeling over
Iraanse nucleaire, zit sinds juni in een impasse.

Als de Amerikanen “echte bedoelingen hebben (om de deal te redden), laat ze dan een deel van onze activa vrijgeven, laten we zeggen tien miljard dollar bevroren in buitenlandse banken, en ze teruggeven aanIranDat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir Abdollahian zaterdagavond bekendgemaakt in een interview met de staatstelevisie.

Eenzijdige terugtrekking in 2018

De Verenigde Staten hebben Iran opnieuw economische sancties opgelegd nadat het zich eenzijdig had teruggetrokken uit de internationale nucleaire deal met Iran in 2018. Deze overeenkomst die in 2015 in Wenen werd gesloten, bood Teheran verlichting van de sancties van het Westen en de Verenigde Naties in ruil voor zijn toezegging om geen atoomwapens te verwerven en een drastische vermindering van zijn nucleaire programma, waardoor het onder strikt toezicht van de Verenigde Naties staat.

Iran, dat geleidelijk zijn verplichtingen heeft opgezegd na de terugtrekking van de VS, is van plan om Zuid-Korea aan te klagen, dat woedend was over de weigering van Seoel om ongeveer acht miljard dollar aan schulden te betalen om olie te kopen. Amir Abdollahian benadrukte dat “Amerikaanse druk (op Zuid-Korea) reëel is, maar we kunnen er niet goed blijven uitzien en een oogje dichtknijpen voor deze kwestie.”

Iraanse fondsen die bij twee Koreaanse banken zijn gestort, zijn geblokkeerd ondanks herhaalde verzoeken van Teheran om vrijgave. Het Iraanse parlementslid Alireza Salimi vertelde zondag aan AFP dat deze drie jaar bevroren fondsen 7,8 miljard dollar bedragen en afkomstig zijn van de Iraanse olie-export.

READ  "Zodat hij niet trouw is": zieke jaloezie, ze sluit haar huisgenoot 3 dagen op

Gesprekken tussen Teheran en grootmachten zijn vastgelopen

De minister van Buitenlandse Zaken zei dat als Seoel niet snel actie onderneemt, Teheran niet zal voorkomen dat de Centrale Bank van Iran Zuid-Korea aanklaagt wegens het geschil, en voegde eraan toe dat hij de kwestie donderdag aan de orde stelde met zijn Koreaanse tegenhanger. “De Koreaanse kant maakt zich zorgen over ons voornemen om een ​​klacht in te dienen. Ik heb hem gezegd dat het onaanvaardbaar is dat onze mensen drie jaar wachten, en lege woorden zullen het probleem niet oplossen. Iran moet snel toegang hebben tot zijn geld”, zei de Iraanse zei minister.

De gesprekken tussen Teheran en de grootmachten die nog steeds partij zijn bij de deal, zijn sinds juni vastgelopen. Donderdag zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken dat zijn land “sedert enkele maanden” te goeder trouw was in de besprekingen, waarbij de Verenigde Staten indirect betrokken zijn, en legde de verantwoordelijkheid om actie te ondernemen op de Iraniërs.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken antwoordde: “Maar de Amerikanen zijn niet klaar om (de bevroren tegoeden) te openen totdat we zeker weten dat ze rekening hebben gehouden met de belangen van het Iraanse volk.”