Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Alle zetels gewonnen door mannelijke kandidaten

De peiling was ongekend. Op zaterdag 2 oktober stemden Qatarezen om de meerderheid van hun wetgevende lichaam te kiezen. De uitkomst mag de machtsverhoudingen in dit rijke Golfland, geregeerd door een heersende familie en waar politieke partijen verboden blijven, niet veranderen.

Kiezers werd gevraagd om 30 van de 45 leden te selecteren van de Shura Council, een adviesorgaan met beperkte macht. Die kan wetten voorstellen, de begroting goedkeuren of zelfs ministers ontslaan, bevoegdheden die hij daarvoor niet had. Tot dan toe werden alle leden van deze raad benoemd door Emir Tamim bin Hamad Al Thani. Maar laatstgenoemde behoudt zich het recht voor om een ​​veto uit te spreken over de genomen beslissingen.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook In Qatar, een zorgvuldig opgestelde verkiezingsdoop

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken wonnen mannelijke kandidaten de 30 te vervullen zetels. Geen van de 28 vrouwen die mochten lopen, werd gekozen. De emir van Qatar, die verantwoordelijk is voor de benoeming van de andere 15 leden van de Shura-raad, kan deze onbalans verminderen door vrouwen te benoemen. Het is niet bekend wanneer deze benoemingen bekend worden gemaakt en wanneer de Raad zijn inaugurele vergadering zal houden.

De helft van de kandidaten vertrekt op dezelfde dag

De opkomst was volgens officiële cijfers 63,5%, veel meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2019, waar minder dan één op de tien kiezers stemde.

“Aan het begin van de dag hoorde ik veel mensen zeggen dat ze niet gingen stemmen, in de veronderstelling dat er niets zou veranderen, maar we zagen veel kiezers”Dat zei een lid van het organisatiecomité voor de verkiezingen in Doha, sultan Abdullah al-Kuwari.

READ  De brand op Tenerife is de "meest complexe" brand op de Canarische Eilanden in de afgelopen 40 jaar

De meerderheid van de 2,5 miljoen inwoners van Qatar, ’s werelds grootste producent en exporteur van vloeibaar aardgas, zijn buitenlanders en kunnen daarom niet stemmen. Van de 330.000 Qatarezen hebben alleen de afstammelingen van de inheemse bevolking van het land in 1930 het recht om te stemmen en zich kandidaat te stellen, waardoor families die sindsdien zijn genaturaliseerd, automatisch worden gediskwalificeerd.

Zo werden leden van de belangrijke Murra-stam uitgesloten van deze verkiezing, wat leidde tot verhitte debatten op sociale netwerken.

Volgens de nieuwe overheidsinstantie van Qatar hebben 233 kandidaten zich aangemeld. Ze moesten allemaal een vergunning krijgen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar volgens de staatstelevisie gooiden 101 van die kandidaten op de stemdag de handdoek om de andere kanshebbers voor de positie in hun respectievelijke kiesdistricten te steunen. “Als de kandidaten beseffen dat ze geen kans maken op een zetel, besluiten ze de andere kandidaten te steunen.”, merkt Andreas Craig op, een professor aan King’s College London.

Stemmen onder internationaal toezicht

Deze eerste wetgevende stemming werd gehouden door middel van rechtstreekse algemene verkiezingen, vastgelegd in de grondwet van 2004, maar werd verschillende keren uitgesteld toen het land onder internationaal toezicht stond.

Een jaar voor het WK voetbal in Qatar denken de autoriteiten dat het organiseren van deze verkiezing Je trekt positieve aandacht. Over de staat, zegt Luciano Zaccara, een specialist in Golfaangelegenheden aan de Qatar University.

Hoewel er enkele politieke bijeenkomsten plaatsvonden, vermeden alle kandidaten tijdens de verkiezingscampagne om het buitenlands beleid van hun land of de status van de monarchie te bespreken, en gaven ze er de voorkeur aan zich te concentreren op maatschappelijke kwesties zoals gezondheid, onderwijs of mensenrechten en burgers.

READ  Kim Jong Un verschijnt op een wit paard in een nieuwe teaservideo
Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook “Het doel van Qatar is altijd geweest dat het WK 2022 een positieve erfenis is voor ons land en de regio.”

De wereld met AFP