Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Over welk niveau van PSA moeten we ons zorgen maken?

Over welk niveau van PSA moeten we ons zorgen maken?

Het is bijna een fundamentele analyse van het menselijk leven.

De meeste mannen weten dit, vooral na hun vijftigste. Het PSA-niveau (Frans voor “prostaatspecifiek antigeen”) is een bloedmarker die specifiek is voor de prostaat. Het wordt uitgescheiden door normale prostaatcellen, maar ook door kankercellen wanneer zij zich in dit orgaan ontwikkelen (uitsluitend mannen). Dit type kanker veroorzaakt meestal geen symptomen totdat het zich in een zeer vergevorderd stadium bevindt. PSA-niveauanalyse helpt bij het detecteren ervan. “Kankercellen brengen PSA in veel grotere mate tot expressie en daarom kan een verhoging van dit niveau in verband worden gebracht met vroege of gevorderde kanker.” Legt Dr. Guillaume Blossard, urologisch chirurg en oncoloog, uit. Er kan ook een verhoogd PSA-niveau optreden “Wanneer de prostaat vergroot is (adenoom) als onderdeel van een infectie (prostatitis) of chronische ontsteking daarvan” Bepaalt Dr. Natasha Naoun, oncoloog bij het Gustave Roussy Center. Deze infecties kunnen van zeer uiteenlopende oorsprong zijn en zijn urineweginfecties bij mannen.

De PSA-dosis wordt doorgaans bepaald na overleg met de huisarts. Hoe groter de prostaat, hoe groter het risico op antigeensecretie. Omdat de prostaat van nature in omvang toeneemt met de leeftijd, “We zijn specifiek begonnen met het volgen van mannen vanaf 50-jarige leeftijd.” Dr. Blossar gaat verder. Urineproblemen waarmee patiënten te maken kunnen krijgen, behoren tot de symptomen die patiënten ertoe aanzetten een arts te raadplegen. De dosis wordt bepaald door een bloedtest. “Als we een PSA-niveautest opzetten, correleert deze het klinische onderzoek met het rectale onderzoek.” Dr. Naoun voegt eraan toe. Dus over welk tarief moet u zich zorgen maken? Denkt u aan kanker?

READ  Wiskunde in de ochtend, watervallen in de middag op het programma van de New Puy Du Fu High School

De “alarmerende” drempel.

“Er is geen echte standaard omdat het PSA-niveau varieert met de leeftijd.” De oncoloog legt het uit. Echter “De drempel die gewoonlijk als zorgwekkend wordt beschouwd, is 4 nanogram PSA.” Als een dergelijk percentage wordt gerapporteerd, wordt aanbevolen een uroloog te raadplegen voor aanvullende tests, zoals een MRI van de prostaat. Wat de behandeling betreft, is het belangrijk om te begrijpen dat het doel niet is om het PSA-niveau te verlagen. “Maar om de reden voor de toename aan te pakken.” Dr. Naoun legt het uit. Bedenk ook dat uw PSA-waarde verschillende redenen heeft waarom deze hoog is, afgezien van prostaatkanker: “Als het percentage tijdens de infectie hoog is, zal een behandeling met antibiotica worden voorgeschreven. Als deze verhoging wordt veroorzaakt door een vergrote prostaat, kan er niets aan worden gedaan, tenzij dit verhindert dat de urine van de patiënt goed stroomt.