Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De koekoek, een voortdurend evoluerende parasiet

De koekoek, een voortdurend evoluerende parasiet

tegenVerdrietig, oneerlijk, lui en zelfs immoreel. De koekoek heeft geen goede reputatie. Je eieren leggen in de nesten van anderen, en hen de kuikens laten voeren ten koste van hun eigen nakomelingen, die vaak uit het nest worden verdreven: het is moeilijk om volkomen ongevoelig te blijven voor hun verdorvenheid. Als we echter nauwkeuriger kijken naar het genie dat door dergelijke ‘incubatorparasieten’ wordt opgelegd, verandert het perspectief. Om zijn doel te bereiken moet de koekoek eieren leggen die bijna identiek zijn aan die van zijn gastheer en zijn eigen waakzaamheid voor de gek houden. En dat doet hij op briljante wijze. Het kan de kreet van een roofdier imiteren om zijn doelwit tijdelijk bang te maken. Eieren leggen met recordsnelheid. Reproduceer de vorm, kleur en patronen van de schelpen, zoals een vervalser met een kunstschilderij.

Lees ook | Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees De koekoek, de verraderlijke imitator

Wat deze prestatie nog opmerkelijker maakt, is dat de rechtmatige eigenaar van het nest er geen belang bij heeft onderdak en toevlucht te bieden. De evolutie zou hem daarom voorzien van “tegenmaatregelen” waarmee hij de indringer zou kunnen detecteren. in Artikel gepubliceerd op maandag 30 mei In het tijdschrift wetenschapEen internationaal team heeft zojuist laten zien hoe deze ‘wapenwedloop’, zoals biologen het noemen, ervoor zorgt dat koekoeken sneller evolueren dan andere vogels. Beter nog: onderzoekers hebben aangetoond dat dit parasitisme soortvorming, de opkomst van nieuwe soorten, bevordert.

Deze vraag heeft biologen altijd gekweld. Hoe zijn deze miljoenen soorten die onze planeet bevolken geboren? Darwin heeft dit gedeeltelijk beantwoord. In eenvoudige woorden: de noodzaak om aan een roofdier te ontsnappen, of een prooi te bereiken, of zelfs het voortplantingssucces van een individu te verbeteren, leidt bij elke soort tot de selectie van enkele voorkeursmutaties, uit al die mutaties die door toeval in elke generatie worden geproduceerd. . Zolang de bevolking in tweeën wordt gesplitst als gevolg van een externe gebeurtenis, in het bijzonder het verschijnen van een obstakel in de omgeving (rivier, inham, verdwijning van een bos, enz.), zullen de twee subpopulaties het proces zijwaarts voortzetten en onherstelbaar uit elkaar drijven. Maar het komt voor dat twee soorten in hetzelfde gebied voorkomen. Zal parasitisme een rol spelen in de geschiedenis?

READ  Overblijfselen van sterrenstelsels verslonden door de Melkweg, ontdekten astronomen

Imitatie van eieren en kuikens

Om dit te begrijpen, begonnen Australische en Britse onderzoekers vogels van dit geslacht te volgen Chrysokokken, Die de Engelsen, in hun voorliefde voor kleurrijke namen, de bronzen koekoek noemen. “De kroonjuwelen van de koekoekswereldbenadrukt Naomi Langmore, van de Australian National University in Sydney. De kleinste en mooiste, met zijn iriserende groene verenkleed. » Ook meesters in het snuffelen. De professor in de evolutionaire ecologie observeerde ze al jaren toen ze merkte dat de vogel niet alleen de eieren van zijn gastheer imiteerde, maar ook zijn kuikens. “De kleur van de huid, de mond, het aantal veren, de kreten… elke koekoek reproduceert ze met buitengewone nauwkeurigheid.” Ze vervolgt.

Je hebt nog 34,45% van dit artikel te lezen. De rest is gereserveerd voor abonnees.