Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Oudere Fransen die buiten de steden wonen, werden volgens OFCE het zwaarst getroffen door inflatie in 2022

Oudere Fransen die buiten de steden wonen, werden volgens OFCE het zwaarst getroffen door inflatie in 2022

Geplaatst op wo 22 feb 2023 om 11:50 uur

Wie voelde de prijsstijging harder in 2022? De omvang van de schok hangt vooral af van de leeftijd en de grootte van de huizenagglomeratie, antwoordt het Franse Observatorium voor Economische Condities (OFCE) in een woensdag gepubliceerde studie.

“Hoe hoger de leeftijd van de referentiepersoon, hoe groter zijn blootstelling”, zeggen de drie auteurs, aan de energie- en voedselprijzen, die tussen eind 2021 en eind 2022 met respectievelijk 15% en 12% zijn gestegen.

“Het huishouden waarin de referentiepersoon ouder is dan 65 jaar heeft een inflatie die 0,6 punt hoger is dan de mediaan”, die door INSEE op 5,2% werd gemeten.

Aan de andere kant, als de referentiepersoon tussen de 30 en 40 jaar oud is, “zal de inflatie 0,5 punt lager zijn dan het gemiddelde, in verhouding tot de daling van de voedseluitgaven in zijn consumptiemandje”, vult OFCE aan.

Een andere bevinding van economen: hoe kleiner de huizenagglomeratie, hoe groter het gevoel van inflatie.

De gemiddelde prijsstijging die een huishouden in een landelijk gebied ervaart, “zal 1 punt hoger zijn dan het gemiddelde, terwijl het 0,8 punt lager is in het grootstedelijk gebied van Parijs.”

“Brandstofuitgaven zijn hoger in kleine steden, net als de energie-uitgaven voor woningen”, die buiten grote steden vaak ruimer zijn en dus duurder om te verwarmen, legt OFCE uit om deze verschillen te rechtvaardigen.

“Als de inflatie op macro-economisch niveau 5,2% bereikt, dan heeft 10% van de huishoudens die het minst zijn blootgesteld aan ‘prijsstijgingen in 2022’ de kosten van hun grondstoffenpakket zien stijgen met minder dan 3,4%, vergeleken met 8,5% voor de huishoudens het meeste risico lopen”, concludeert het observatorium.

READ  DS Electric bereidt 700 km autonomie voor op 2024

De studie merkt op dat de heterogeniteit van de inflatieschok die de Fransen hebben ondergaan “toont hoe moeilijk het is om een ​​compensatiebeleid te organiseren dat uitsluitend is gebaseerd op overdrachten die afhankelijk zijn van één enkele factor”, zoals bijvoorbeeld het inkomensniveau.

Volgens OFCE heeft ongerichte hulp, zoals een korting aan de pomp of een tariefschild, de inflatieschok grotendeels opgevangen.

Het “verlies aan gemiddelde koopkracht per huishouden dat rechtstreeks verband houdt met de stijging van de kosten van energieproducten” is door OFCE geschat op € 560 in 2022, in tegenstelling tot € 1.310 “bij afwezigheid van openbare apparaten” hierboven vermeld.