Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Orkaan Ian dwingt NASA om zijn Artemis-1-raket terug te trekken, waardoor de lancering naar de maan wordt vertraagd

Orkaan Ian dwingt NASA om zijn Artemis-1-raket terug te trekken, waardoor de lancering naar de maan wordt vertraagd

NASA’s nieuwe massieve maanraket zal worden teruggebracht naar de hangar voor orkaanbescherming, zei het Amerikaanse ruimteagentschap maandag, een proces dat de start van de langverwachte Artemis-1-missie voor onbepaalde tijd uitstelt. Het is al meerdere keren uitgesteld. NASA-functionarissen “We hebben elkaar maandagochtend ontmoet en deze beslissing genomen op basis van de laatste voorspelling voor orkaan Ian.”schreef NASA in Blogpost.

De raket, die een hoogte heeft van 98 meter, staat momenteel op het lanceerplatform in het Kennedy Space Center in Florida. De complexe manoeuvre om het terug te brengen naar het gigantische montagegebouw, een paar kilometer verderop, zou om 23.00 uur moeten beginnen (5 uur in Frankrijk). De raket wordt verplaatst op een enorm platform dat heel langzaam rolt om trillingen die hem zo veel mogelijk zouden kunnen beschadigen te voorkomen.

Groet “goede beslissing” Tot het verschil en de raket blijven “in bescherming”Jim Free, associate administrator bij NASA, tweette. Orkaan Ian, momenteel ten zuiden van Cuba, zal naar verwachting later deze week via de Golf van Mexico naar Florida trekken.

Geen nieuwe datum vermeld

Maar er zal nu geen tijd zijn om de raket uit te werpen voor het einde van de huidige lanceringsperiode, die duurt tot 4 oktober. NASA heeft geen indicatie gegeven van een toekomstige lanceringsdatum.

De volgende mogelijke opnameperiode is van 17 tot 31 oktober, met de mogelijkheid van één start per dag (behalve 24 tot 26 oktober en 28 oktober). De volgende is van 12 tot 27 november (exclusief 20, 21 en 26). Na twee geannuleerde last-minute startpogingen een paar weken geleden, met name als gevolg van brandstoflekkage tijdens het vullen van de rakettanks, is deze nieuwe tegenslag zeer onwelkom voor NASA.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Artemis-1: de Verenigde Staten gaan opnieuw de maan veroveren

Vijftig jaar na de laatste missie van het Apollo-programma moet Artémis-1 worden gebruikt om te verifiëren dat de Orion-capsule, die zich bovenop de raket bevindt, veilig is om in de toekomst een bemanning naar de maan te vervoeren.

De wereld met AFP

READ  Wiskundige puzzel: ontcijfer verborgen waarden!