Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ongekende foto’s van Neptunus gemaakt door de James Webb Space Telescope

De James Webb-ruimtetelescoop heeft ongekende beelden van Neptunus en zijn ringen opgeleverd, die waardevolle inzichten in de atmosfeer opleveren. NASA heeft aangekondigdwoensdag 21 sept.

Astronomen hebben niet zo’n duidelijk zicht op de verste planeet in het zonnestelsel sinds de korte en enige passage van een sonde, Voyager-2, in de buurt van deze ijzige reus, in 1989. Een infraroodtelescoop biedt een nieuwe manier om de atmosfeer te analyseren , legt Mark McGreen, adviseur wetenschap en verkenning bij de European Space Agency, uit.

De telescoop verwijdert alle schittering van de reflectie van de zon op het oppervlak van Neptunus en lichtvervuiling van de omgeving, dus “om de samenstelling van de atmosfeer te raden” Deze astronoom die al meer dan twintig jaar aan het James Webb Telescope-project heeft gewerkt, vertelde AFP.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees In de fotofabriek “James-Webb”

Zeven van de veertien manen van Neptunus zijn vastgelegd

Neptunus had een blauwachtig uiterlijk in afbeeldingen die door de Hubble-telescoop in de zichtbare golfband werden genomen, vanwege de aanwezigheid van methaan in zijn atmosfeer. Met behulp van het NIRCam-instrument van James-Webb, dat in het nabij-infrarood werkt, krijgt de planeet een witgrijze kleur. De foto verschijnt ook “raar licht” Bij een van de polen van Neptunus, zei NASA in een verklaring.

De telescoop nam ook foto’s van zeven van de 14 bekende manen van de planeet. In het bijzonder Triton, wiens schittering lijkt op een kleine ster. Hij is groter dan de dwergplaneet Pluto en lijkt ook helderder dan Neptunus vanwege het zonlicht dat weerkaatst op het ijzige oppervlak.

READ  Ubisoft+ op Xbox? Een lek kan een op handen zijnde aankondiging onthullen | Xbox One
De James Webb-telescoop heeft zeven van de veertien bekende natuurlijke satellieten van Neptunus vastgelegd: Galatea, Naiad, Thalassa, Despina, Proteus, Larissa en Triton.

Astronomen die op zoek zijn naar planeten buiten het zonnestelsel, hebben ontdekt dat die zoals Neptunus of Uranus het meest voorkomen. “Als je deze goed in de gaten kunt houden, zullen anderen het gemakkelijker opmerken. [géantes de glace] draaien om andere sterren Van de zon, legde McCogren uit.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees James Webb-telescoop: zijn zomeralbum

De James Webb Telescope, die sinds juli in gebruik is, is de krachtigste ruimtetelescoop die ooit is ingezet. Het zal een soort astronomie mogelijk maken “Wat vijf jaar geleden nog ondenkbaar was”zei meneer McCurren.

De wereld met AFP