Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Onderzoekers hebben het mysterie van de gigantische 31 kilometer brede inslagkrater in Groenland ontrafeld

De gigantische inslagkrater van de Groenlandse Hawatha-gletsjer, die 31 kilometer breed is, is niet meer zo mysterieus als toen hij werd ontdekt. Onderzoekers geloven dat ze de leeftijd en oorsprong ervan hebben ontdekt in een nieuwe ontdekking.

Ontdekt in 2018 door een team van onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen, Hiawatha Glacier Impact Crater in Groenland Het is altijd een bron van discussie geweest binnen de wetenschappelijke gemeenschap. Sterker nog, daar kunnen onderzoekers het niet over eens zijn Zijn leeftijd en afkomst. Niet alleen is het zeer zeldzaam om een ​​inslagkrater op aarde te vinden, het is uiterst zeldzaam om zo’n gigantische krater te hebben.

Groenland – Credit: Jason Krieger / Unsplash

In feite, Hiawatha-mondstukmeters breedte 31 km, of ongeveer het gebied van Parijs en de binnensteden. Het gat is sindsdien lange tijd uit het zicht geweest Verborgen onder een kilometer ijs Noordwest Groenland. In tegenstelling tot standaard pit-achtige C17 werd vorig jaar ontdekt in Siberië en gevormd na een methaanexplosie, vormt zich bijna altijd een inslagkrater nadat een object in het zonnestelsel in botsing komt met een planetair object, in dit geval de aarde.

Hiawatha-krater is relatief klein en werd gevormd tijdens de Pleistoceen-periode

Deze krater is gevormd na de inslag van een Asteroïde 2 km breed. Onderzoekers zijn nog meer geïnteresseerd in de vraag of de asteroïde het aardoppervlak heeft geraakt voor of na de vorming van de Groenlandse ijskap, ongeveer 2,6 miljoen jaar geleden. Gepubliceerde planetaire wetenschapper aan de Western University Elizabeth Silber Nieuwe studie Zeker De leeftijd en oorsprong van de pit.

Volgens haar kan de Hiawatha-krater relatief klein zijn op kraterschaal. In feite zou het gevormd kunnen zijn tijdens het geologische tijdperk van het Pleistoceen, d.w.z. Tussen 11700 en 2,6 miljoen jaar geleden. Verder het, Tientallen gefossiliseerde voetafdrukken van Neanderthalers Het dateert uit dezelfde geologische periode en werd onlangs ontdekt op een strand in Spanje. Met betrekking tot de gigantische krater legde Elizabeth Silber uit: ” Omdat het goed bewaard is gebleven, duidt dit op een mogelijke jonge leeftijd, zoals het begin van de Jongste Dryas-periode (tussen 11.500 en 14.500 jaar). Of, als het oud is, vertelt het over erosieprocessen die zich in dit gebied hebben voorgedaan. ».

READ  Ben je ingeënt en heb je geen prioriteit? Vertel ons

Het inslaggebied van Hiawatha was op het moment van de inslag bedekt met ijs

Om de Hiawatha-krater te bestuderen, gebruikte een team van onderzoekers onder leiding van Elizabeth Silber een digitaal instrument dat in staat is om de fysica achter de schokgolven te bepalen die de vorming van de inslagkrater hebben veroorzaakt. Hierdoor konden onderzoekers bewijzen dat de asteroïde op dat moment Groenland raakte IJslaag 1,5 tot 2 km dik Het was bedekt met ijs.

Daarnaast beschreef Elizabeth Silber de mogelijke gevolgen van de inslag van deze asteroïde. Ze legde uit dat dit bereikte Supersonische winden met 400 km/u كم Snoei alle bomen in een straal van 200 km. Als iemand zich binnen een straal van 500 km bevond, zou hij een gigantische witte vuurbal hebben gezien die 4 keer zo groot is als de zon.

Bron: Phys.org