Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Om dataverzameling tegen te gaan, verbiedt de overheid TikTok op haar mobiele telefoons

Om dataverzameling tegen te gaan, verbiedt de overheid TikTok op haar mobiele telefoons

Canada besloot op te treden tegen spionage. De regering kondigde maandag aan dat ze de TikTok-app vanaf dinsdag zal verbieden op mobiele apparaten die ze aan haar werknemers verstrekt, daarbij verwijzend naar een “onaanvaardbaar risiconiveau” voor privacy en veiligheid.

“Op mobiele apparaten bieden de gegevensverzamelingsmethoden van TikTok aanzienlijke toegang tot mobiele inhoud”, zei Treasury Chief Mona Fortier, eraan toevoegend dat het “als voorzorgsmaatregel” werd genomen. “We hebben op dit moment geen reden om aan te nemen dat er overheidsinformatie is gecompromitteerd”, voegde ze eraan toe.

Een “merkwaardige” beslissing volgens TikTok

Een woordvoerster van TikTok van haar kant reageerde op de “merkwaardige” beslissing die werd genomen “zonder een specifiek beveiligingsprobleem te noemen”, en betreurde het gebrek aan contact van de overheid met het platform.

Het razend populaire korte en virale videoplatform, eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance, wordt steeds meer onder de loep genomen door westerlingen die vrezen dat Beijing toegang zou kunnen krijgen tot gegevens van gebruikers over de hele wereld. Dit verbod in Canada komt dagen na een soortgelijk besluit van de Europese Commissie, die TikTok verbood voor haar werknemers om de instelling te “beschermen”.

TikTok staat ook in het vizier van de Amerikaanse autoriteiten: een wet die een paar weken geleden door president Joe Biden is ondertekend, verbiedt het gebruik van deze app in het Huis en de Senaat, evenals op de apparaten van ambtenaren.

De Canadese Privacy Commissioner kondigde vorige week ook aan dat het een onderzoek naar TikTok was gestart om te bewijzen dat het de Canadese wetgeving naleeft. Het is met name bedoeld om te verifiëren dat “TikTok geldige toestemming heeft verkregen voor het verzamelen, gebruiken en overdragen van persoonlijke informatie.”

READ  Een alarmerende afname van het debiet van de Tigris en de Eufraat in het zuiden