Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Algerije en Rusland willen hun militaire samenwerking versterken

Algerije en Rusland willen hun militaire samenwerking versterken

Afgelopen november namen zo’n 200 Algerijnse en Russische soldaten deel aan de oefening “Desert Shield 2022”, die werd georganiseerd in de regio Bechar aan de grens met Marokko. Dit was de eerste keer dat Algerije dergelijke manoeuvres organiseerde die gericht waren op het zoeken naar, opsporen en vernietigen van terroristische groeperingen. Ze volgden die in oktober 2021 in Noord-Ossetië.

Enkele weken geleden namen de Algerijnse en Russische marine deel aan een vierdaagse gezamenlijke oefening in de Middellandse Zee. En dat terwijl het Volksleger net had deelgenomen aan de Vostok-2022-manoeuvres in Oost-Rusland.

Zoals we kunnen zien, doen de militaire betrekkingen tussen Algerije en Moskou het erg goed… en kunnen ze binnenkort sterker worden.

Inderdaad, op 27 februari had de secretaris van de Russische Veiligheidsraad, Nikolai Patrushev, aan het hoofd van een grote delegatie, een ontmoeting met generaal Said Chanegryha, stafchef van de Algerijnse strijdkrachten, om “de stand van de militaire samenwerking tussen de twee legers en manieren om het te versterken.”

Het bezoek van de heer Patroesjev “vertegenwoordigt voor ons een uitdrukking van de vaste en expliciete wil die de twee landen ertoe aanzet om het strategische en historische partnerschap dat kenmerkend is voor hun bilaterale betrekkingen, met name op het gebied van militaire samenwerking, verder te versterken”, aldus generaal Chanigriha, geciteerd in een persbericht uitgegeven door het Algerijnse Ministerie van Defensie.

Terwijl Rusland al – en al lang – de belangrijkste leverancier van militair materieel aan Algerije is, is het waarschijnlijk dat de nieuwe impuls die de twee landen aan hun samenwerking willen geven, zal leiden tot nieuwe wapencontracten … om te reageren aan de capaciteitsopbouw van de Koninklijke Marokkaanse Strijdkrachten, die haar acquisities in de afgelopen jaren heeft verdubbeld [CAESAr, F-16 Viper, drons, hélicoptères AH-64E Apache, etc]. Het Algerijnse militaire budget is in 2023 verdubbeld tot 23 miljard euro.

READ  Covid: eerst geruststellende gegevens over Omicron, Afrikaanse functionaris roept op tot voorzichtigheid

Het lijdt geen twijfel dat we volgend jaar mei meer zullen weten over het staatsbezoek van de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune aan Rusland.