Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Hoge Raad staat sceptisch tegenover het plan van Biden om de studieschuld af te schrijven

De Hoge Raad staat sceptisch tegenover het plan van Biden om de studieschuld af te schrijven

Historische actie van de Amerikaanse president Joe Biden om af te gelasten Onderdeel van de enorme studieschuld Jeopardy verscheen dinsdag tijdens een hoorzitting voor het ultraconservatieve Amerikaanse Hooggerechtshof. De meerderheid van de magistraten lijkt te geloven dat de democratische regering haar bevoegdheden heeft overschreden door het aan te nemen Dit programma is duur zonder uitdrukkelijke toestemming van het Congres.

Buiten het witmarmeren gebouw in Washington probeerde een demonstratie met een zeer politieke ondertoon hun positie te beïnvloeden. Senator Bernie Sanders, voorvechter van Amerikaans links, schoot temidden van jonge mannen met zware benen.

Omamus Ogheni, een 20-jarige student neurowetenschappen, heeft al 31.000 dollar geleend om zijn studie te bekostigen en wacht af of er iets vrijkomt voordat hij verder gaat. “Ik bevind me in een zeer kritieke situatie”, zei hij tegen AFP.

Een rekening van 400 miljard dollar

Hoger onderwijs kost een fortuin in de Verenigde Staten, en ongeveer 43 miljoen Amerikanen moeten federale studieleningen afbetalen, voor een totaal van $ 1.630 miljard.

Aan het begin van de pandemie stelde de regering van de Republikeinse president Donald Trump de terugbetaling van deze leningen uit op grond van een wet uit 2003 die “vergeving” toestond aan houders van studentenschulden in het geval van een “nationale noodsituatie”. Deze procedure is tot nu toe onafgebroken voortgezet.

Eind augustus wilde president Biden, die zichzelf presenteert als voorvechter van de arbeidersklasse, nog verder gaan: hij kondigde aan dat hij 10.000 dollar zou schrappen van de lijst van leners die minder dan 125.000 dollar per jaar verdienen, en 20.000 dollar van de voormalige beurs. houders. Kandidaten haastten zich en er werden 26 miljoen aanvragen ingediend, volgens het Witte Huis, dat de totale rekening voor de staat op meer dan 400 miljard dollar schat.

READ  De Verenigde Staten moeten stoppen met het zoeken naar bronnen van journalisten

Congres “bypass”

De uitvoering van dit plan werd echter belemmerd door justitie nadat het in beslag was genomen door een coalitie van Republikeinse staten, maar ook door twee studenten die niet in aanmerking kwamen voor verbeurdverklaring van de $ 20.000. Staten beschuldigen de democratische regering van het overhevelen van belastinggeld zonder toestemming van het congres. Voor hen heeft de wet van 2003 betrekking op schuldbevriezing, niet op kwijtschelding van schulden.

“Nadat veel wetgevende pogingen zijn mislukt”, zei de vertegenwoordiger van de staat Nebraska, Jim Campbell, heeft de regering geprobeerd “het Congres te omzeilen over een van de meest controversiële politieke kwesties van dit moment.”

Zijn argumenten lijken conservatieve rechters aan te spreken. Zou het Congres niet verrast moeten zijn als bijna $ 500 miljard van de lijst wordt geveegd? In het bijzonder vroeg de president van het Hof, John Roberts, die zei dat hij erg gevoelig was voor respect voor de scheiding der machten. Elizabeth Prilogar antwoordde namens de federale regering: “De minister van Onderwijs heeft volledig gehandeld binnen zijn gebied van competentie en in overeenstemming met de centrale doelstelling van de wet” van 2023.

“geen schade”

Het Hooggerechtshof heeft al verschillende tegenslagen veroorzaakt voor de democratische regering, door maatregelen ongedaan te maken die waren genomen om ontruimingen van huurwoningen tijdens de pandemie te voorkomen of door sommige inwoners te verplichten zich te laten vaccineren.

Om nieuwe minachting te voorkomen, stelt de regering dat de eisers niet het recht hadden om juridische stappen te ondernemen omdat ze “ongedeerd” waren. Elizabeth Prilogar vroeg de rechtbank om hun klacht af te wijzen, waardoor het dossier kon worden gesloten zonder een uitspraak ten gronde.

READ  Waarom de "race naar de Dnjepr" van vitaal belang is voor het Oekraïense leger

De drie progressieve rechters waren het daarmee eens, met het ontvankelijke oor van collega-conservatief Amy Coney Barrett. Als het Hooggerechtshof dit pad niet volgt, zou het in plaats daarvan deze aanvraag kunnen gebruiken om opnieuw te bevestigen dat federale agentschappen en de regering de belangrijkste zaken niet kunnen behandelen zonder groen licht van het congres.

Progressive Justice Kentanji Brown waarschuwde Jackson dat deze optie een probleem zou vormen voor het functioneren van de federale regering, aangezien veel van haar collega’s door de optie in de verleiding leken te komen. De rechtbank doet op 30 juni uitspraak.