Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Oligarch Ihor Kolomojski, de architect van Zelenski’s politieke opkomst, bevindt zich in het vizier van gerechtigheid

Oligarch Ihor Kolomojski, de architect van Zelenski’s politieke opkomst, bevindt zich in het vizier van gerechtigheid

De zaak komt als een verrassing gezien de rol die de miljardair speelde in de politieke opkomst van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Wat is de schuld van Ihor Kolomoisky?

Regis Gent *: Oekraïense veiligheidsdiensten vermoeden dat hij tussen 2013 en 2020 ruim een ​​half miljard hryvnia’s, oftewel 12 miljoen euro, in het buitenland heeft opgenomen. De rechter beval dat de heer Kolomoisky in de rechtszaal moest worden vastgehouden. Volgens zijn advocaat is de oligarch van plan in beroep te gaan. De bovengenoemde feiten zijn niet verrassend, aangezien de heer Kolomoisky in het recente verleden vaak werd beschuldigd van het opzetten van corruptieplannen die voor hem zeer winstgevend waren, vooral in sectoren als aardolieproducten en mineralen.

Lees ookDe Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan een Oekraïense miljardair die zwavel verhandelt

Betekent dit dat deze rechterlijke uitspraak een meer politiek karakter zal hebben?

Dat is moeilijk te zeggen, maar we zijn geneigd dat te denken. Toen we bijvoorbeeld naar het onderwerp van de zoektocht afgelopen februari keken, naar mogelijke verduistering van 40 miljard hryvnia’s (1 miljard euro), zeiden de politieke waarnemers van het land tegen zichzelf dat het vooral om de Oekraïense regering ging. De autoriteit om serieuze toezeggingen te doen, vooral in de strijd tegen corruptie, in een tijd waarin Kiev vooral wapens en tanks eiste van zijn westerse partners. De Amerikanen en de Europeanen konden de beslissing niet nemen vanwege de bedenkingen die door hun publieke opinie werden geuit.

Zakenman Ihor Kolomoisky was een van de drie rijkste mensen in Oekraïne, en de mega-eigenaar van 1+1 TV, de particuliere televisie waarin Zelensky een ster werd op het kleine scherm. Hij steunde en financierde de kandidaatstelling voor het presidentschap van de voormalige cabaretier.

READ  Politie-inval op verjaardag hond

Lees ookOekraïne: ontneemt acht politieke figuren hun staatsburgerschap bij presidentieel decreet

Als we vandaag goed kijken naar wat deze rechterlijke uitspraak betekent, is dat vooral omdat de heer Kolomoiski een sleutelrol speelde in de politieke opkomst van Volodymyr Zelenski in 2019, en dat was, laten we niet vergeten; de acteur. De heer Zelensky heeft zichzelf op de een of andere manier via zijn tv-kanaal de politieke arena betreden met een serie genaamd “ Dienaar van het volk “, waar hij een jonge middelbare schoolleraar speelde die plotseling president van de republiek wordt. De eerste twee jaar van Zelenski’s presidentschap, vóór de grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland, werden onder meer gekenmerkt door wat leek op een verlangen om de rol van de president om de heer Kolomoisky te beschermen.

In zijn dagelijkse rapport van zaterdag leek Volodymyr Zelenski ook indirect in deze termen naar de kwestie te verwijzen. ” Er zullen ongetwijfeld geen tientallen jaren meer sprake zijn van een status quo voor degenen die Oekraïne hebben geplunderd en zichzelf boven de wet en alle regels hebben gesteld (…) De wet moet werken “, hij beweerde.

* Regis Genty is onze regionale correspondent voor Oost-Europa. Volodimir Zelenski, In het hoofd van de heldmede geschreven door Stefan Seohan, uitgegeven door Robert Lafont 2022.