Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Groene vallei veranderd in een gletsjer

Groene vallei veranderd in een gletsjer

Er zijn veel legendes in de Alpen, vooral in de Haute-Savoye. Na die in Bernoline of Cheval Fantôme de Sallenôves, nodigen wij u uit om de Mer de Glace in Chamonix Mont-Blanc te ontdekken.

Groene en rustige vallei

Een kudde schapen in de weilanden van de berg Chamonix

Volgens de legende was de Mer de Glace een groene vallei waar herders van het begin tot het einde van de zomer graag hun kudden koeien en schapen meenamen.

Daarboven kunnen de dieren profiteren van het bijzonder smakelijke gras, terwijl de herders profiteren van de rust van de plek.

Op een dag, toen alles rustig was, verscheen er een oude vrouw in de weide. Arm en in slechte staat smeekt ze de dorpelingen om gastvrijheid. maar de laatste, gemeen en uitbuitend, joeg haar weg. Deze mannen en vrouwen kenden niets goeds, vooral omdat de arme oude vrouw hen niets terug kon geven.

Geboorte van Mer de Glace

Van alle kanten afgewezen, keerde de oude dame terug. Maar wat de dorpelingen niet wisten, was dat ze een geheim voor hen had verborgen. In feite hadden vrouwen het vermogen om spreuken uit te spreken. Eenmaal in de heuvels besloot ze wraak te nemen op het gebrek aan gastvrijheid van de herders. Vervolgens veranderde het de groene vallei in een ijsgebied.

Sindsdien is het onmogelijk om de kuddes te laten grazen, ongeacht het seizoen. Evenzo ging de exploitatie van velden voor landbouwdoeleinden niet door. Het was allemaal sneeuw en ijs. De oude vrouw beviel van Mer de Glas.

Ontdek Mer de Glace

Lange tijd werd de hoge berg niet benaderd en werden de toppen als vervloekt beschouwd. In 1741 besloten de eerste ontdekkingsreizigers de gletsjers te naderen. Onder de eersten die naar de Mer de Glace gaan, bevinden zich twee avonturiers, William Wyndham en Richard Pocock.

READ  Waarom neemt Rusland (economisch) zo'n groot risico tegen Europa?

En nadat ze ingewikkelde en steile paden hadden genomen, die vaak door vissers werden gebruikt, stonden ze oog in oog met de gletsjer, die in die tijd veel kleiner was. Vervolgens beschreef William Wyndham het als volgt: “Deze gletsjer lijkt op de Groenlandse zee of een meer dat door harde wind wordt aangedreven en plotseling bevriest.Zo werd het Mer de Glace genoemd.

Mer de glace vandaag

Nu het natuurlijke aspect van de Mer de Glace al lang in de schijnwerpers staat, richten actoren in de regio zich nu opnieuw op de erfgoedwaarde van de plek. de reden ? De toenemende achteruitgang van de rivier de Mer de Glace, als gevolg van stijgende temperaturen en klimaatverandering. Het moet gezegd worden dat de ijskap zich in 25 jaar tijd 800 meter heeft teruggetrokken en 100 meter aan dikte heeft verloren. Houd er rekening mee dat de ijsgrot die bezocht kan worden elk jaar opnieuw opgebouwd wordt.

© Frankrijk 3 Auvergne-Rhône-Alpes