Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Oliemaatschappij Chevron investeert onder druk bescheiden in minder vervuilende energie

Geplaatst op dinsdag 14 september 2021 om 20:12

Oliegigant Chevron kondigde dinsdag aan dat het zijn uitgaven wil verdrievoudigen om zijn uitstoot te verminderen en energieën te ontwikkelen die minder vervuilend zijn dan zwart goud, zonder activisten te overtuigen die hebben opgeroepen tot meer expliciete actie tegen klimaatverandering.

De groep is van plan tegen 2028 10 miljard dollar uit te geven om de koolstofintensiteit van haar activiteiten te verminderen, de energieproductie uit niet-fossiele bronnen te verhogen en koolstof af te vangen.

“Wij geloven dat klimaatverandering echt is en dat menselijke activiteit, inclusief het gebruik van fossiele brandstoffen, daaraan bijdraagt”, zei Group CEO Mike Wirth aan het begin van een presentatie over de “energietransitie” van Chevron.

“We geloven dat de energietoekomst koolstofarm zal zijn en we zijn van plan een leider te zijn” in deze sector, voegde hij eraan toe.

Net als zijn rivaal ExxonMobil werd Chevron eind mei opgejaagd door zijn aandeelhouders, die met name eisten dat het bedrijf de indirecte uitstoot van broeikasgassen door zijn producten zou verminderen.

De auteur van dat besluit zei dat hij “tevreden was dat Chevron er eindelijk mee instemde om over de energietransitie te praten” en “zijn investering in koolstofarmere energieën te verhogen”.

“Maar dit is nog lang niet genoeg”, zegt Mark van Pal van de ngo Follow This tegen AFP.

De voorgestelde investeringen van Chevron – een theoretisch gemiddelde van $ 1,4 miljard per jaar – vertegenwoordigen minder dan 10% van de uitgaven die de groep van plan is elk jaar te doen om het te ontwikkelen ($ 15-17 miljard van 2022 tot 2025).

READ  Wall Street eindigt lager uit angst voor matige stimulus

Momenteel blijft het bedrijf steeds meer koolwaterstoffen verpompen.

Voor de NGO Earthworks, die in maart een klacht indiende bij de Amerikaanse Mededingingsautoriteit en Chevron beschuldigde van het overdrijven van zijn milieu-initiatieven, gaat de groep gewoon door met “greenwashen”.

“Het probleem is dat hun uitzendingen voortdurend toenemen”, aldus de organisatie op Twitter.

– ‘Voorrang geven aan actie boven beloften’ –

Chevron wil $ 3 miljard uitgeven aan projecten voor koolstofafvang en koolstofcompensatie, evenals $ 3 miljard aan niet-fossiele brandstoffen en hernieuwbaar aardgas, gemaakt van de ontbinding van organisch afval.

De groep is ook van plan om $ 2 miljard uit te geven aan waterstof en $ 2 miljard om de koolstofintensiteit van zijn activiteiten (de verhouding tussen de uitstoot van kooldioxide en de productie van een bedrijf) te verminderen.

Tijdens een presentatie van 90 minuten hebben verschillende functionarissen enkele projecten toegelicht, zoals de samenwerking met handelshuis Bunge over de levering van landbouwmaterialen, en enkele hulpmiddelen om de uitstoot te helpen verminderen, zoals het gebruik van satellieten om methaanlekken te lokaliseren.

“Door zich ertoe te verbinden zijn productie van hernieuwbaar aardgas tegen 2030 te verhogen tot 0,001% van zijn productie van aardgas en productie van hernieuwbare brandstoffen tot 7% ​​van de productie van zijn raffinaderijen, zal Chevron er waarschijnlijk niet in slagen investeerders ervan te overtuigen dat het het klimaat serieus neemt. “, zei hij. Twitter Andrew Logan, van de milieu-ngo Ceres.

De groep heeft geen plannen om te starten met zonne- of windenergie en heeft zich niet, zoals TotalEnergies en BP, geëngageerd om tegen 2050 koolstofneutraliteit te bereiken.

President Mike Wirth maakt een aantal van deze keuzes.

READ  Prioritaire sectoren anticiperen op de vraag

Hij benadrukte dat bedrijven in de sector in het licht van “zwakke beursprestaties” en “verwachting van energietransitie” verschillende strategieën aanbieden.

Chevron wil van zijn kant “in lijn” blijven met zijn activiteiten.

Hij zei dat de groep bijvoorbeeld niet van plan is zonne-energie te verkopen omdat het niet een van zijn oorspronkelijke activiteiten is en omdat de sector al goed wordt bevoorraad.

“We werkten liever aan beloften”, zei hij tijdens een persinterview met journalisten.

Chevron geeft er momenteel de voorkeur aan zich te concentreren op het huidige decennium om zijn uitstoot te verminderen, in afwachting van de komst van nieuwe technologieën en nieuw beleid waarmee het vooruit kan.

“We moeten ons zorgen maken over het voldoen aan de huidige behoeften van het energiesysteem en de economie terwijl we proberen een ander systeem voor de toekomst te bouwen”, zei Wirth. “We proberen beide te doen.”