Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Evergrande tegenslagen leiden tot verontwaardiging in China

Geplaatst op wo 15 sep 2021 om 11:48 uur

“Geld terug!”: De wrok van geplunderde eigenaren woensdag in China tegen de nationale vastgoedgigant Evergrande, wiens financiële gezondheid zorgwekkend blijft, is toegenomen.

Verpletterd door een schuldenberg met bijna 260 miljard euro aan schulden, liet de grootste promotor van het land dinsdag doorschemeren dat het zijn schuldeisers mogelijk niet terug kan betalen.

Wat irriteert de demonstranten, die werden opgewacht door AFP, verzamelden zich voor de derde dag op rij voor het hoofdkantoor van de groep in Shenzhen (zuid), de ultramoderne hoofdstad aan de poorten van Hong Kong. De laatste lacht om te zien hoe hun droom om eigenaar te worden in een nachtmerrie verandert.

De meesten hebben al een persoonlijke bijdrage geleverd aan het betrekken van hun droomappartement. Vaak blijft de constructie onvoltooid en weet niemand of ze het ooit zullen kunnen bezetten.

Anderen hebben in steen geïnvesteerd of zijn onderaannemers of partners van Evergrande. Iedereen voelt zich vandaag onrecht aangedaan, zoals mevrouw Ho.

Deze bikini aarzelde niet om meer dan 2.000 kilometer af te leggen om de stem van haar ouders te laten horen, die in Evergrande investeerden in de overtuiging dat ze hun leeftijd zouden verbeteren met een razernij in onroerend goed.

“Mijn vader was afhankelijk van de opbrengst om de medische zorg van mijn moeder te betalen, die een ernstige aandoening had”, zei mevrouw Ho, die haar volledige naam niet wilde geven.

Vandaag zijn ze failliet wanneer Evergrande ‘een hoog rendement op de investering beloofde’, haar geduld verliest. ‘Voor mijn moeder moet ik het geld terugnemen,’ zei mevrouw Hu woedend.

READ  Vier autoreuzen in de hot seat, die hun eigenaren compenseren?

Net als zij verzamelden zich woensdag opnieuw ongeveer zestig mensen voor het hoofdkantoor van Evergrande. Sommigen zitten geduldig op de grond.

Bij de aankomst van een man die werd voorgesteld als de leider van de groep, scandeerden de demonstranten “Evergrand, breng het geld terug!”.

– “Daar ben ik het niet mee eens!” –

In een land waar demonstraties de facto illegaal zijn, bestormden demonstranten maandag het hoofdkwartier van de groep, volgens foto’s die op sociale media zijn geplaatst.

Sindsdien heeft een grote politiemacht elke demonstrant verhinderd de kantoren binnen te gaan en tevergeefs geprobeerd de demonstranten uiteen te drijven.

De politie vormt een menselijke ketting en vraagt ​​de journalisten het gebouw te verlaten.

Volgens de demonstranten heeft Evergrande hen de afgelopen uren beloofd om de activa terug te betalen.

“Ze hebben ons winkels, kleuterscholen en parkeerplaatsen gegeven, maar daar kunnen wij niets aan doen. Daar is niemand het mee eens!” zegt mevrouw Wang, een medewerker van een verwante financieringsmaatschappij. Met de Evergrande Corporation.

Een andere investeerder hekelt: “Ze proberen hun corrupte activa te proppen.” “Dit zijn goederen die ze niet kunnen verkopen.”

De vastgoedmoloch is 1 miljard yuan (131,4 miljoen euro) verschuldigd aan het bedrijf van de heer Huang, dat is gevestigd in Wuhan, ongeveer 1.000 kilometer naar het noorden.

En zo’n overeenkomst met Evergrande wil hij ook niet: “Dit onroerend goed is incompleet” en er is geen garantie dat het er ooit zal komen, en dat betreurt hij tijdens een telefoongesprek met het bedrijf.

In de tussentijd moest het bedrijf van de heer Huang stoppen met werken en ongeveer 100 mensen verloren hun baan.

READ  Air Liquide verwerft de grootste zuurstofproductielocatie ter wereld

Andere protesten werden gemeld in Anhui, Jiangsu (oost) en Hubei (centraal).

Volgens deskundigen moet de groep nog 1,4 miljoen woningen afleveren met een totale waarde van 170 miljard euro.

De mogelijke liquidatie van Evergrande zou ernstige gevolgen hebben in China, niet alleen voor de economie maar ook voor de ‘sociale stabiliteit’ die Chinese leiders zo dierbaar zijn. Het bedrijf zegt dat het 200.000 mensen in dienst heeft en indirect van invloed is op 3,8 miljoen banen in het land.