Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Noorse strijdkrachten brengen NH-90 NFH-helikopters terug naar NHIndustries en eisen betaling

In januari, toen ze nog steeds secretaris van de strijdkrachten was, kreeg Florence Parley van Airbus Helicopters te maken met haar verantwoordelijkheden met betrekking tot de beschikbaarheid van NH-90 NFH-helikopters. Op dat moment waren er inderdaad slechts zeven vliegtuigen in dienst van de 27 bemanningsleden van de Franse marine.

” Ik ben aan het wachten […] Betere resultaten over de beschikbaarheid van deze helikopter en ik zal zeer alert blijven op uw inspanningen in deze richting. Het gaat om ons vermogen om te handelen, maar het gaat ook om het imago van Airbus Helicopters in een omgeving waarvan we allemaal weten dat deze zeer competitief is”, aldus mevrouw Barley.

Volgens de afdeling vliegtuigonderhoud [DMAé], was deze situatie met name te wijten aan de terugkeer naar de fabrikant voor grote upgrades van de oudste helikopters en “extreem significante slijtage”. Het probleem is al lang bekend dat de stafchefs van de marine herhaaldelijk hebben benadrukt tijdens parlementaire hoorzittingen.

Net als de National Navy hebben de Noorse strijdkrachten ook regelmatig geklaagd over de lage beschikbaarheid van de NH-90 NFH, die wordt gebruikt in anti-onderzeeëroorlogen en kustwachtmissies.

Volgens een in 2018 gepubliceerd rapport kan de Noorse NH-90 slechts ongeveer 40% besparen op de vlieguren die zijn vastgelegd in zijn exploitatiecontract. “De analyse laat zien dat [cet hélicoptère] Ze zullen niet in staat zijn om aan de behoeften van fregatten en de kustwacht te voldoen.” En deze situatie zou kunnen verslechteren.” “De zes NH-90’s die we vandaag hebben, moeten terug naar de fabriek worden gebracht voor operationele upgrades. In combinatie met andere onderhoudsuitdagingen zal dit de beschikbare vliegtijd in de komende jaren verminderen”, heeft het Noorse personeel al vooruitgang geboekt.

READ  Het Kremlin beschuldigt het Oekraïense leger van het martelen van burgers in de herbezette gebieden

Sindsdien is deze speculatie geverifieerd. En het Noorse Ministerie van Defensie heeft zojuist een drastische stap gezet en heeft besloten de NH-90 NFH terug te geven aan NH. [formé par Airbus Helicopters, Leonardo et Fokker]terwijl het verzoek om een ​​terugbetaling van vijf miljard Noorse kronen [soit environ 500 millions d’euros].

“Het maakt niet uit hoeveel uur onze technici werken of hoeveel onderdelen we bestellen, het zal nooit mogelijk zijn om NH90’s te laten voldoen aan de eisen van onze strijdkrachten”, betoogde Björn Arild Gram tijdens de persconferentie van 10 juni.

“We hebben vele malen geprobeerd om problemen met NH90 op te lossen in samenwerking met NHI, maar meer dan 20 jaar na ondertekening van het contract hebben we nog steeds geen helikopters die de taken kunnen uitvoeren waarvoor ze zijn ontworpen. Ze zijn gekocht, en zonder NHI ons realistische oplossingen kunnen bieden”, klaagde Gro Jære, directeur van Forsvarmaterill [FMA, l’équivalent norvégien de la DGA française, ndlr].

In 2001 tekende het Noorse Ministerie van Defensie een order voor 14 NH-90 NFH’s voor kustwacht- en onderzeebootbestrijdingsmissies, met de eerste leveringen gepland voor 2008. operationele configuratie.” In de afgelopen jaren, voegt hij eraan toe, hebben deze apparaten gemiddeld slechts 700 vlieguren per jaar gepresteerd tegen een verwachte 3.900 uur.

Deze beslissing over de NH-90 NFH werd genomen na een capaciteitsonderzoek uitgevoerd door de FMA en Noorse medewerkers. Het onderzoek concludeerde dat “het niet mogelijk zou zijn om de prestaties en beschikbaarheid van deze ‘helikopter’ te verhogen tot een niveau dat aan de Noorse eisen zou kunnen voldoen”. En dit is “zelfs met extra financiële investeringen.”

READ  Gevoelige zielen onthouden zich! Een vrouw met een vieze maagzweer wordt wakker en ontdekt de oorzaak dagen later

Het eerste gevolg van deze contractbeëindiging is de annulering van alle operaties met Noorse NH-90’s… terwijl de behoeften aan anti-onderzeeëroorlogvoering in de huidige context misschien nooit zo belangrijk zijn geweest. Het kan echter gedeeltelijk worden gevuld door vijf P-8A Poseidon-marinepatrouillevliegtuigen die onlangs aan de Noorse strijdkrachten zijn geleverd. [la Luftforsvaret a reçu le cinquième exemplaire le 27 mai dernier, ndlr].

De tweede is dat Oslo nu op zoek is naar een alternatief. “Noorwegen heeft nog steeds marinehelikopters nodig en daarom is het absoluut noodzakelijk dat we snel beginnen met de voorbereidingen om het capaciteitstekort van de NH90 op te vullen. We zullen verschillende alternatieve benaderingen overwegen om aan onze operationele behoeften te voldoen, maar we moeten erop voorbereid zijn dat er geen gemakkelijke oplossingen zijn. ‘, zei de Noorse minister van Defensie.

Naast Noorwegen is Australië ook van plan om zes NH-90 Taipans van de Royal Australian Navy met pensioen te laten gaan. In eerste instantie zouden 12 Amerikaanse MH-60R “Seahawk” helikopters vervangen moeten worden voor een geschatte kostprijs van 850 miljoen euro.