Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

IAEA veroordeelt ‘fatale aanval’ op Teheran

Op donderdag 9 juni veroordeelde de Internationale Organisatie voor Atoomenergie het besluit van Iran om 27 bewakingscamera’s terug te trekken uit zijn nucleaire activiteiten, uit angst dat deze maatregelen zouden leiden tot “fatale klap” Iraanse nucleaire gesprekken in Wenen. Iran heeft woensdag het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie op de hoogte gebracht van zijn besluit, dat werd genomen naar aanleiding van de aanneming van een kritische resolutie over Teheran. deze schaal “Het vormt natuurlijk een serieuze uitdaging voor ons vermogen om daar te blijven opereren.”Dat zei de directeur-generaal van de Verenigde Naties, Rafael Grossi, tijdens een persconferentie in Wenen. Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie onderzoekt en ziet toe op de uitvoering van de toezeggingen die Iran heeft gedaan in het kader van de in 2015 in Wenen gesloten nucleaire overeenkomst met de grootmachten.

Lees ook De nucleaire deal met Iran begrijpen in 7 vragen

In 2021 begonnen de gesprekken in de Oostenrijkse hoofdstad om te proberen de Verenigde Staten opnieuw te integreren in deze overeenkomst, die in 2018 door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump werd opgezegd, en om Iran weer volledig te laten voldoen aan zijn internationale verplichtingen met betrekking tot zijn nucleaire programma.

Berlijn, Londen en Parijs hebben donderdagavond Iran gebeld “om nucleaire escalatie te stoppen” En de ‘Voor de dringende goedkeuring nu van het akkoord dat op tafel ligt.’ Sinds afgelopen maart, volgens een gezamenlijke verklaring. “We zijn het verschuldigd” [la décision de Téhéran]Dat zeggen de drie landen in dit document van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit verergert de toestand en bemoeilijkt onze inspanningen om deze volledig te herstellen [l’accord de 2015]. »

” spanning “

Washington sprak ook zijn bezorgdheid uit over: ” spanning “ Teheran, het hoofd van de Amerikaanse diplomatie, Anthony Blinken, waarschuwde voor ‘Een verergerende nucleaire crisis’ en tegen een Irans groeiende economische en politieke isolement. Teheran kondigde woensdag aan dat het enkele camera’s had afgesneden, zonder het aantal te specificeren, voordat de raad van bestuur van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie stemde over een formele resolutie waarin Iran wordt opgeroepen zijn niet-medewerking te gelasten.

READ  Peking wordt bedreigd met insluiting

In de vraag, geen antwoorden ‘Technisch geloofwaardig’ Iran met betrekking tot sporen van verrijkt uranium die eerder zijn gevonden op drie locaties waarvan Teheran niet heeft verklaard dat ze nucleaire activiteiten organiseren. Iran veroordeelde deze door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland ingediende tekst en sprak zijn spijt uit over dit gebaar “Beleid” En de “onconstructief”.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees De nucleaire deal met Iran staat op het punt te worden gered

Adopteer deze tekst Het zal het samenwerkingsproces alleen maar verzwakken [avec l’AIEA] »Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde. Saeed Khatibzadeh, een diplomatieke woordvoerder, verdedigde “vreedzaam nucleair programma”De “De meest transparante ter wereld”uit zijn land.

Naast het uitschakelen van de camera’s heeft Iran het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie op de hoogte gebracht van de installatie van twee nieuwe sets geavanceerde centrifuges op de locatie in Natanz (in het midden van het land), waardoor de capaciteit voor uraniumverrijking aanzienlijk wordt vergroot. De IAEA kan haar inspecties voortzetten en heeft nog 40 camera’s ter plaatse, maar deze actie van Teheran resulteert in “Minder transparantie, meer onzekerheid”De heer Grossi legde het uit. Hij riep Iran op om de dialoog een keer te hervatten “Gevallen passie”.

“We zullen niet terugdeinzen”

Tot nu toe heeft Iran een confrontatie met het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie graag vermeden, maar deze keer was de conservatieve president Ebrahim Raisi vastberaden. “We zullen niet terugdeinzen”In zijn woorden, volgens het officiële IRNA-bureau. Als de blokkade aanhoudt, “Over drie of vier weken”Grossi zei dat het IAEA niet langer in staat zou zijn om de informatie te verstrekken die nodig is om toezicht te houden op het nucleaire programma van Iran.

READ  3e dosis COVID-19-vaccin voor kinderen van 50-64 jaar (en jonger): wat u moet weten

Volgens hem is dit “Het zou een fatale slag toebrengen.” De overeenkomst van 2015, die voorzag in beperkingen op de nucleaire activiteiten van Iran in ruil voor verlichting van internationale sancties, is ten dode opgeschreven sinds de terugtrekking van de Verenigde Staten in 2018, die opnieuw strafmaatregelen tegen Teheran oplegde. Een jaar later begon Iran zijn verplichtingen na te komen, maandenlang ongekende stappen overslaand, terwijl het ontkende dat het de atoombom wilde verkrijgen.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Nucleair: Iran gedagvaard om zijn verplichtingen na te komen

De wereld met AFP