Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nog voor het begin van de zomer hebben hittegolven en enorme branden de planeet ontketend, maar het ergste moet nog komen

Nog voor het begin van de zomer hebben hittegolven en enorme branden de planeet ontketend, maar het ergste moet nog komen

Figuur A: Gemiddelde mondiale oppervlaktetemperatuur sinds 1940. Figuur B: Variaties van pre-industriële niveaus (1850–1900).

De zomer, het seizoen van alle gevaren, moet nog beginnen op het noordelijk halfrond. Toch raast nu al een stoet van extreme weersomstandigheden meedogenloos over de planeet, van Canada tot Siberië, door Azië en tot op de bodem van de oceanen. De media zenden beelden uit van de rampen en meteorologische bureaus publiceren kaarten en curven die de uitzonderlijke aard van deze hittegolven, branden of droogtes ondersteunen. Terwijl ook Frankrijk in juni ongewoon hoge temperaturen ervaart, rijst dezelfde vraag: versnelt de klimaatcrisis?

Er gaat geen dag voorbij zonder een ongekend fenomeen op veel klimaatgerelateerde gebieden. De wereldwijde gemiddelde temperaturen aan het begin van juni waren de warmste maand ooit gemeten voor deze periode, zo werd aangekondigd op donderdag 15 juni. Europese Copernicus-dienst. Canada wordt overspoeld door enorme bosbranden die niet onder controle zijn, met meer dan 400 uitbraken die zich van west naar oost over de regio verspreiden. Terwijl het brandseizoen officieel nog moet beginnen, heeft rook al bijna 5 miljoen hectare overspoeld, het dubbele van het jaargemiddelde dat het land de afgelopen tien jaar heeft geregistreerd. In Siberië maakte de bittere kou plaats voor de oven. Mercurius overschreed de 40°C in de Russische regio tijdens “De ergste hittegolf in zijn geschiedenis”Dat zegt klimatoloog Maximiliano Herrera, die de hoogste temperaturen ter wereld volgt. “Wereldwijde klimaatgeschiedenis schrijft vandaag een fascinerende nieuwe pagina”En Hij twitterde op 3 juni.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees In Europa is de zomer niet langer alleen synoniem voor vakantie, maar ook voor slecht weer

Ook Zuidoost-Azië is verstikkend, met een reeks historische hittegolven sinds half april: 45°C in Thailand, 44°C in India, Vietnam en Birma, 43°C in Laos… Enkele weken geleden registreerde ook Shanghai de warmste dag van mei Meer dan een eeuw geleden (met 36,7°C) en een vijftigtal Chinese stations registreerden niveaus die in juni nooit zelfs maar 43°C bereikten. Elders werd Puerto Rico getroffen door een uitzonderlijke hittegolf, beleefde Spanje zijn warmste en tweede droge lente ooit, Denemarken lijdt enkele weken zonder regen, de eerste sinds 2006, en Antarctisch zee-ijs. Het wordt nooit verlaagd in mei en juni.

READ  Waarom de "race naar de Dnjepr" van vitaal belang is voor het Oekraïense leger
De gemiddelde temperatuur aan het oceaanoppervlak (buiten de poolgebieden).  Toont jaartal 2023 in zwart en 2022 in oranje en gemiddeld 1982-2011 in stippellijnen

Deze temperatuurstijging raakt de oceanen hard en absorbeert ongeveer 90% van de energie die zich in het aardsysteem heeft opgehoopt. Het oppervlak beleefde de heetste mei ooit gemeten. De Noord-Atlantische Oceaan baart klimaatwetenschappers bijzondere zorgen, aangezien er afwijkingen van +1,1 °C worden gepubliceerd in vergelijking met het gemiddelde van 1982-2023, een absoluut record. “Dat is enorm voor een heel bassin, aangezien zeewater er langer over doet om op te warmen dan de atmosfeer.”Sabrina Speich, oceanograaf aan het Pierre-Simon-Laplace Instituut en professor aardwetenschappen aan de Ecole Normale Supérieure. De situatie is nog erger in het westelijke deel van de Middellandse Zee en in de tropische Atlantische Oceaan, waar de temperatuur stijgt van +3°C tot +4°C. “Mariene ecosystemen kunnen zich niet aanpassen aan zulke plotselinge veranderingenEn Wereld waarschuwt. Afhankelijk van de duur van de hittegolven kunnen we net als vorig jaar zeer hoge doden verwachten. »

Je hebt 56,6% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.