Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nieuws |  Nederland: Staking ontregelt treinverkeer

Nieuws | Nederland: Staking ontregelt treinverkeer

Door La Provence (met AFP)

De Nederlandse nationale spoorwegmaatschappij annuleerde dinsdag al zijn treinen nadat arbeiders in staking waren gegaan om voor inflatie gecorrigeerde loonsverhogingen te eisen, waardoor honderdduizenden forensen in de stad vastliepen.

De oproep tot staking is mede gericht op het aanpakken van personeelstekorten die zijn ontstaan ​​sinds de coronapandemie, na vastgelopen onderhandelingen met de directie van NS.

Spoorwegwerkers, die de afgelopen drie dagen al kleine stakingen hebben georganiseerd, richtten zich dinsdag op de stad Utrecht, een belangrijk spoorwegknooppunt, en verstoorden het nationale spoorvervoer.

Treinen reden alleen tussen Amsterdam en de luchthaven Schiphol, Brussel, Parijs en Londen. “Vanwege de staking rijden er vandaag geen NS-treinen in Nederland”, maakt NS-cijfers voor 2021 bekend via luidsprekers op lege stations in het hele land waar dagelijks ruim 620.000 mensen met de trein reizen.

Minder regionale spoordiensten genoten regelmatig verkeer.

Vakbonden eisen loonsverhogingen gekoppeld aan inflatie, momenteel voor het eerst sinds de jaren 70 boven de 10%, en een minimumloon van 100 euro per maand en 14 euro per uur. Ze hebben betere arbeidsvoorwaarden en NS moet zo’n 1.400 vacatures invullen. “De onderhandelingen zitten voorlopig vast.“De bal ligt nu bij NS”, zegt Hans Valthy, woordvoerder van de vakbond FNV, tegen AFP.

Laatstgenoemde stelt een verhoging voor van 8% over 30 maanden, wat “Begrijpt het helemaal“De zorgen van de stakers. Toch heeft NS volgens woordvoerder Oskar van Elferen te maken met een krappe arbeidsmarkt, stijgende prijzen en dalende reizigersaantallen.”De besmetting met het coronavirus heeft zijn tol geëist“Over hun aantal,” vertelde Van Elferen aan AFP.

READ  De strijd om Nederland

Van haar kant drong de Nederlandse staatssecretaris van Spoorweginfrastructuur Vivian Heijnen er bij beide partijen op aan de impasse te doorbreken en zei de staking: “Erg onhandig voor alle gebruikers“.