Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

nieuws |  De paus benoemt op 27 augustus aartsbisschop van Marseille tot monseigneur Jean-Marc Avlin tot kardinaal

nieuws | De paus benoemt op 27 augustus aartsbisschop van Marseille tot monseigneur Jean-Marc Avlin tot kardinaal

Door La Provence (AFP)

Zondag kondigde paus Franciscus op zaterdag 27 augustus een consortium aan waarin hij 21 kardinalen zal vormen, waaronder aartsbisschop van Marseille Jean-Marc Avlin, die zo de vijfde Franse kardinaal zal worden.

“Aanstaande 27 augustus zal ik een congresraad organiseren voor de benoeming van nieuwe kardinalen.”De paus zei na het traditionele zondagsgebed rechtstreeks vanuit het raam van het Apostolisch Paleis met uitzicht op het Sint-Pietersplein. Daarna somde hij de namen en titels van de gelukkigen op.

In het geval van het conclaaf zouden slechts 16 van hen, onder de 80 jaar, kunnen deelnemen aan de verkiezing van de nieuwe paus.

Deze aankondiging van paus Franciscus werd al enkele maanden verwacht omdat het aantal kardinale kiezers was gedaald tot 117, terwijl het traditioneel minstens 120 bereikt. Op 27 augustus zou hun aantal toenemen tot 133.

Met de benoeming van de 63-jarige aartsbisschop van Marseille, zal het college van kardinalen vijf Fransen tellen, sinds ere-aartsbisschop van Parijs André Ving Trois, ere-aartsbisschop van Lyon Philippe Barbarin, emeritus aartsbisschop Jean-Pierre Ricard van Bordeaux, en ten slotte Dominique Mamberti als prefect van de Apostolische Hooggerechtshof Signatura (hoogste juridische instantie van het Vaticaan).

Jean-Marc Evelin werd in 1958 geboren in Sidi Bel Abbes in Frans-Algerije, woonde toen in Marseille voordat hij in 1977 naar het Seminarie van Avignon ging. Daarna vervolgde hij zijn opleiding aan het Karmelieteninstituut in Parijs, waar hij studeerde aan het Katholiek Instituut in Parijs, waar hij in 2000 een doctoraat in de theologie behaalde.

In 1984 tot priester gewijd voor het bisdom Marseille, wijdde hij zich voornamelijk aan vorming, met name als oprichter en eerste directeur van het Instituut voor Wetenschap en Theologie van de Religies van Marseille, ISTR, van 1992 en 2002, en van 1995 tot 2013 directeur van het Institut Saint-Jean, dat in 1998 het Katholiek Instituut van de Witte Zee Intermediate werd, een centrum verbonden aan de Faculteit der Theologie van het Institut Catholique de Lyon, waar hij ook les gaf.

In december 2013 werd hij benoemd tot hulpbisschop van Marseille. In het kader van de Conferentie van Bisschoppen van Frankrijk bekleedt hij de functie van voorzitter van de Raad voor de betrekkingen tussen religies en nieuwe religieuze stromingen. In augustus 2019 werd hij benoemd tot aartsbisschop van Marseille als opvolger van Georges Pontier, die de leeftijd van 75 jaar had bereikt.

READ  In China beval Xi Jinping om Zero Covid voort te zetten, te midden van een epidemisch herstel