Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nieuwe EPR-vertraging in Flamanville zou de spanningen over de elektriciteitsvoorziening in de winter van 2023-2024 kunnen vergroten

Nieuwe EPR-vertraging in Flamanville zou de spanningen over de elektriciteitsvoorziening in de winter van 2023-2024 kunnen vergroten

Kleine staking, onmetelijke vertraging. Terwijl hij probeert zijn nucleaire vloot die onder productie is nieuw leven in te blazen, Dat maakte het EDF op vrijdag 16 december bekendHet stelde echter nog steeds de ingebruikname van zijn EPR-kernreactor in Flamanville (Manche) uit omdat de lasreparaties moeilijker waren dan verwacht. Oorspronkelijk aangekondigd eind 2023, zou het nu pas in het eerste kwartaal van 2024 van kracht moeten zijn.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Kernenergie: in de Penly Power Plant presenteert Bruno Le Maire zijn EDF-ambities

Deze extra zes maanden, die de projectvertraging op twaalf jaar brengen, zullen de exploitant nog eens € 500 miljoen kosten, waardoor de totale factuur van € 12,7 miljard naar € 13,2 miljard zal stijgen, vier keer het oorspronkelijke budget van € 3,3 miljard. Volgens Alan Morvan, projectmanager van Flamanville 3, vertegenwoordigen de werkzaamheden die deze nieuwe vertragingen en extra kosten hebben veroorzaakt ongeveer 150 complexe warmtebehandelingen voor bepaalde lassen, op pijpverbindingen met kleppen die zelf geen verwarmingstemperaturen ondersteunen.

Deze reparaties zijn in de zomer tot stilstand gekomen en zouden begin 2023 moeten worden hervat, met nu aangekondigde brandstoflading voor het eerste kwartaal van 2024. De reactor zal zijn eerste elektronen uitzenden wanneer hij ongeveer 25% capaciteit bereikt, “ongeveer drie maanden later.”, dus tegen midden 2024. Naast deze technische risico’s bevestigde dhr. Morvan dat EDF zal voldoen aan het verzoek van de Nucleaire Veiligheidsautoriteit om eind 2024 de afdekking van het EPR-schip, waarvan de fabricage niet aan de verwachtingen voldoen. Een aanpak waarbij de reactor vroegtijdig wordt stilgelegd in verband met de geplande datum van de eerste brandstofvervanging.

READ  Dividenden: deze activiteitensectoren die het beste betalen - 30/05/2022 om 07:03

Reeds aangedreven

Zonder de mogelijkheid om te rekenen op de Flamanville EPR in 2023 zoals afgesproken, zou Frankrijk tijdens de winter van 2023-2024 grotere spanningen kunnen ervaren over de elektriciteitsvoorziening. En dat, terwijl er steeds meer stemmen opgaan om te waarschuwen voor het verhoogde risico van elektriciteitstekorten op dit moment, Europa niet zou moeten kunnen rekenen op Russisch gas om zijn voorraden aan te vullen.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Overheid op de bovenste rij in het licht van de dreiging van stroomuitval

Ondertussen is de huidige winter al gespannen, met slechts 41 van de 56 reactoren in de Franse nucleaire vloot operationeel. Vooral omdat van deze 15 stilgelegde reactoren er volgens de EDF twee niet op tijd herstart mogen worden. De reactor van Flamanville 1, die op 25 december in gebruik zou worden genomen, zal pas op 19 februari 2023 operationeel zijn. Wat betreft de reactor van Penleigh 1, in Seine-Maritime, die lijdt aan Een nieuwe indicator van spanningscorrosie.mag niet meer werken vóór 20 maart 2023. Eerder was de hervatting op 23 januari gepland.

Je hebt nog 22,47% van dit artikel te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.