Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zes maanden extra vertraging en de nieuwe toeslag

EOF Vrijdag kondigde het nog eens zes maanden vertraging aan bij het opstarten van zijn kernreactor Enterprise-resourceplanning Van Flamanville (hoeveel), die nu medio 2024 zou moeten beginnen in plaats van eind 2023, met een nieuwe meerprijs van 500 miljoen euro.

Deze extra zes maanden, die de vertraging op 12 jaar brengen ten opzichte van de oorspronkelijk geplande startdatum, verhogen de totale kosten van het project, dat sinds 2007 in aanbouw is, van € 12,7 naar € 13,2 miljard.

Ongeveer 150 “complexe” lassen

De nieuwe vertraging is te wijten aan een noodzakelijke herziening van de verwerkingsprocedures voor ongeveer 150 “complexe” lassen, binnen het belangrijkste secundaire circuit van de reactor, legde projectmanager Alain Morvan van Flamanville 3 uit aan de pers. Het probleem deed zich deze zomer voor, toen het nodig was een warmtebehandeling uit te voeren om de lasnaden te “ontlasten”: het gebruikte proces bracht een “mismatch” aan het licht van gevoelige materialen in de buurt, aangetast door zeer hoge temperaturen.

“Ons kleptemperatuurgedrag kwam niet overeen met wat we hadden verwacht”, legt Alain Morvan uit. Hij legde uit: “We zijn afgelopen zomer gestopt met de warmtebehandeling en hebben de onderzoeken hervat om de methode te bepalen, en we hebben tests uitgevoerd om een ​​goed prestatieniveau van deze warmtebehandelingen te garanderen.”

Gebroken kalender

“Deze bestanden zijn ingediend bij Bureau Veritas, dat ze analyseert, en tegen het einde van het jaar zullen we toestemming hebben om de zogenaamde complexe warmtebehandelingen te hervatten”, bevestigde de projectmanager.

Die operaties zouden dus begin 2023 moeten kunnen worden hervat, maar de hele projectplanning is schokkerig: nu is de brandstoflading aangekondigd voor het eerste kwartaal van 2024. Vervolgens zal de reactor zijn eerste elektronen naar het net sturen wanneer hij aankomt ongeveer 25% van kracht, “na ongeveer drie maanden”, en dus medio 2024, in plaats van eind 2023 zoals eerder gepland. De EDF-directeur zei dat de extra kosten van 500 miljoen euro voornamelijk verband houden met het ter plaatse houden van werknemers en bedrijven.

READ  cinq koos à savoir sur la croissance record de 7% en 2021