Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlands parlement stemt tegen toetreding van Bulgarije en Roemenië tot Schengengebied – EURACTIV.com

Nederlands parlement stemt tegen toetreding van Bulgarije en Roemenië tot Schengengebied – EURACTIV.com

Het Nederlandse parlement heeft donderdag (20 oktober) een resolutie aangenomen waarin Nederland wordt opgeroepen zich te verzetten tegen toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied van vrij verkeer.

Het nieuws komt twee dagen nadat het Europees Parlement met een overweldigende meerderheid een resolutie heeft aangenomen waarin de Schengen-lidstaten worden opgeroepen om Roemenië en Bulgarije zonder verder uitstel toe te staan ​​tot de zone van vrij verkeer.

Europarlementariër Sophia in ’t Veld veroordeelde het besluit en haar partij – de Democraten 66 (Democratisch 66D66) – zij zijn voor toetreding, andere bewindslieden niet.

Mevrouw In ‘de Veldt zegt dat het haar spijt “diep” Zijn partij herinnert zich dit besluit Hij stemde tegen de resolutie Parlement en ze willen ‘Roemenië en Bulgarije treden per direct toe tot Schengengebied’ Omdat ze aan de vereiste criteria hebben voldaan.

“Je moet begrijpen dat niet iedereen in Nederland er tegen is[l’entrée des deux pays dans l’espace de libre circulation]»Volgens het Roemeense persbureau Agerpress voegde t Veld mevr.

De Roemenië krant Nederlandse EP-leden zouden de regering Mark Rutte hebben gevraagd om Roemenië en Bulgarije de toegang tot Schengen te ontzeggen.

Het besluit van het Nederlandse parlement is indicatief voor de prevalentie van deze problemen in een lidstaat van de onafhankelijkheidsbeweging. “kan ernstige problemen opleveren voor het functioneren van de grensbewaking van het betreffende land en daarmee de veiligheid van Nederland en het gehele Schengengebied in gevaar brengen”.

De Roemeense premier Nicolae Cuca zei dat hij de resolutie niet erg vond, omdat Roemenië al het nodige had gedaan om aan de technische voorwaarden voor lidmaatschap te voldoen. Hieronder valt ook het naleven van de punten uit de Nederlandse resolutie.

READ  De koning der Nederlanden is de sociale kloof weer vergeten

Hij nodigde Nederlandse functionarissen uit om het land te bezoeken als hij dacht dat er problemen waren.

Terwijl Kroatië op schema ligt om toe te treden tot het Schengengebied, zijn Bulgarije, Roemenië, Cyprus en Ierland de enige EU-lidstaten buiten het gebied van vrij verkeer van de unie.

Het Schengengebied omvat ook de niet-EU-lidstaten IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein.

De reactie van de Bulgaarse president

In een toespraak tot Bulgaarse journalisten op de Raad van de Europese Unie op vrijdag (21 oktober), gaf de Bulgaarse president Rumen Radev commentaar op het besluit van het Nederlandse parlement en zei dat Sofia en Boekarest gijzelaars zijn geworden van de Nederlandse binnenlandse politiek.

Hij verzekerde echter dat deze situatie niet lang zal duren.

‘Het belangrijkste is dat alle landen Bulgarije steunen’Hij zei, verwijzend naar zijn gesprekken met de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en verschillende leiders van Schengenstaten.

‘Nederland staat er nu alleen voor’hij voegde toe.

Gevraagd naar zijn verwachtingen voor een oplossing onder het huidige Tsjechische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, gaf hij aan dat de kwestie na de Nederlandse verkiezingen in het voorjaar zou worden opgelost, ondanks pogingen van de Tsjechische premier Petr Fiala.

“Er zijn veel communicatie-inspanningen nodig om het belang van Bulgarije bij de bescherming van de gemeenschappelijke grens van de EU uit te leggen”Hij verklaarde.