Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland: Rutte slaagde er niet in het vertrouwen van het parlement te winnen, maar ontsnapte aan censuur

Deel H. Majoor en Toby Sterling

AMSTERDAM (ANP/RTR) – De kansen van oppositiepremier Mark Rutte om een ​​nieuwe regering te vormen komen ernstig in gevaar na een motie van wantrouwen in de oppositie in de Tweede Kamer.

Hij heeft slechts een handvol stemmen in het parlement om een ​​motie aan te nemen waarin wordt opgeroepen tot aftreden van Mark Root.

De politieke crisis in Nederland komt nadat Mark Rutte toegaf dat hij persoonlijk had gesproken over de functie van een invloedrijk parlementariër die kritiek had geuit op zijn vorige regering in Nederland. Mark Rutte liet eerder weten de zaak niet te hebben benaderd.

“Het enige wat ik hier kan doen, is uit de grond van mijn hart zeggen wat er is gebeurd, wat er goed ging, wat er fout ging (en) ik heb nooit gelogen”, zei hij donderdag tegen het parlement. Referendum over de motie van protest.

“Het Parlement heeft me een serieuze waarschuwing gegeven en ik zal er alles aan doen om het vertrouwen terug te winnen”, zei hij later tegen verslaggevers. Het is op dit moment niet bekend wat hij gaat doen na het verlaten van de post.

“Dit is een zeer ernstige zaak en mijn excuses daarvoor”, zei Mark Rutte.

In de “motie van wantrouwen” staat dat Mark Rutte “de waarheid niet heeft verteld”.

Mark Rutte, de VVD-winnaar van de VVD vorige maand bij de Tweede Kamerverkiezingen, is beschuldigd van het vervalsen van zijn opvattingen over regeringsvorming.

Sigrid Cock, leider van de op één na beste politieke partij in het parlement, zei dat zijn partij niet klaar leek om toe te treden tot de nieuwe coalitieregering onder leiding van Mark Rutte.

READ  Probleem met de Boeing 747 van Lufthansa: 3 vliegtuigongelukken in Nederland

Op de vraag wat Mark Rutte zou moeten doen, zei hij: “Als ik hem was zou ik niet doorgaan.”

De voorstellen van Mark Rudd om een ​​regering te vormen werden abrupt stopgezet op 25 maart, toen de belangrijkste onderhandelaar over de kwestie, de Kazachse Olongren, onbewust een belangrijk document vrijgaf dat het parlement verliet.

Daarin vinden we dat de onderhandelaars de benoeming bespraken van plaatsvervangend Peter Omtzigt, die een uitgesproken criticus was geweest van de vorige regering van Mark Root, in een politieke functie ‘elders’.

Het vertrekkende staatshoofd zei op 25 maart echter tegen verslaggevers dat hij de zaak niet had besproken, maar uit adviezen die aan het parlement werden voorgelegd, blijkt dat hij naar de post verwees.

De term “elders” wordt geïnterpreteerd als buiten het parlement of buiten Nederland.

Peter Omtzigt, die woensdag aantrad als parlementslid, noemde de verwijzing naar zijn verwijdering “een schande voor de Nederlandse kiezers”.

(Bart Meizer en Toby Sterling, Franse uitgave Claude Centjo)