Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland: Rechtbank verbiedt nu etnisch profileren

Nederland: Rechtbank verbiedt nu etnisch profileren

daar Marachassimag de marechaussee geen gebruik meer maken van etnisch profileren bij identiteitscontroles. De uitspraak, die dinsdag is gedaan door een rechtbank in Den Haag, was het middelpunt van een levendig debat over de praktijk, die door de autoriteiten wordt overwogen.


Artikel gereserveerd voor abonnees

Leestijd: 2 minuten

DSinds de oprichting van het Schengengebied voert Nederland officieel geen controles meer uit aan de binnengrenzen van de EU. Zij maken echter een uitzondering in de strijd tegen illegale immigratie. Zo voert de marechaussee soms steekproefsgewijs identiteitscontroles uit op snelwegen, treinstations en luchthavens, ook als geselecteerde passagiers uit andere EU-lidstaten komen, zoals België of Duitsland. In de loop der jaren hebben antiracismeactivisten de Nederlandse regering bekritiseerd omdat ze de gendarmerie toestond een steekproef te selecteren van mensen die getest moesten worden, met name op basis van hun huidskleur of hun vermeende etniciteit. De militaire politie verborg het niet. Dit criterium is volgens hem relevant als er veel immigranten uit hetzelfde land naar Nederland komen.


Dit artikel is alleen voor abonnees

Geniet met deze aanbieding van:
  • Onbeperkte toegang tot alle artikelen, dossiers en rapporten van de redactie
  • Krant in digitale versie
  • Leesgemak met beperkte reclame

READ  In Nederland werd de opheffing van de avondklok in hoger beroep opgeschort