Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland |  Negen maanden later leiden de onderhandelingen tot een regering

Nederland | Negen maanden later leiden de onderhandelingen tot een regering

(Den Haag) De vier partijen hebben maandag overeenstemming bereikt over het vormen van een regeringscoalitie in Nederland, waardoor premier Mark Rutte zich kandidaat kan stellen voor een vierde termijn, waarmee een einde komt aan bijna negen maanden van onderhandelingen.

Uitgebracht op 13 december 2021

De centrumrechtse VVD, centrumlinkse D66, centrumrechtse CDA en Christen Unie (Conservatieven) hebben een akkoord bereikt met het vertrekkende staatshoofd, dat woensdag in de Tweede Kamer wordt ingediend.

Een woordvoerder van Johann Remkes en Water Coolmees, die de gesprekken leidden, citeerde het ANP: “De tekst is geaccepteerd.” Ook televisiezenders NOS en RTL maakten de deal bekend.

De gesprekken, die begonnen na de gemeenteraadsverkiezingen van half maart, zullen 271 dagen duren, een nieuw record voor Nederland na 225 dagen zonder regering in 2017, maar nog lang niet het Belgische record van 541 dagen aan de macht. .

“Het is een goede deal”, zei hij. Rutte vertelde verslaggevers na de gesprekken, maar weigerde verdere details te geven.

Sigrid Cock, de op één na grootste kandidaat van de D66 bij de verkiezingen van 17 maart, noemde het een ‘prettige en evenwichtige deal’.

Mark Rutte, die sinds oktober 2010 premier is, nam in januari ontslag wegens corruptie over de gezinsbeloning, maar blijft de dagelijkse gang van zaken leiden.

Hij werd niet ontkend door de kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart en werd gewonnen door zijn VVD-partij, vooral ondanks een motie van wantrouwen binnen een jaar, die hij op korte termijn overleefde.

Dit vermogen om uit politieke crises te komen, leverde het de bijnaam “Teflon” op.

READ  De vorming van een nieuwe regering in Nederland is vastgelopen

Met dit vierde decreet wordt Mark Rutte, na de Hongaarse Victor Orban, die in mei 2010 aantrad, een van Europa’s langstzittende leiders, maar verre van de 16-jarige president van Angela Merkel. Duitsland.

Regering in januari

De nieuwe coalitiepartijen presenteren het akkoord nu dinsdag aan hun parlementaire commissie en bespreken het woensdag in de Tweede Kamer.

Nederland wordt geconfronteerd met een nieuwe golf van epidemieën die hebben geleid tot ineffectieve bestrijdingsmaatregelen, al zullen de coalitieministeries tot januari moeten wachten om hun nieuwe regering te weten te komen.

In de verwachte politieke aankondigingen zal de Future Alliance naar verwachting miljarden euro’s aan investeringen aankondigen tegen de uitbreiding van gratis kinderopvang, klimaatverandering, woningtekorten en de invoering van nucleair onderzoek en wegentarieven.

Volgens berichten in de media zal de leider van de als tweede gerangschikte T66-partij, Sikrit Gok, worden herbenoemd in het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hij werd in mei aangesteld en nam in augustus ontslag nadat hij door het parlement werd bekritiseerd vanwege het chaotische bestuur dat Afghanistan verliet en omdat er geen tekenen waren dat de Taliban de controle over het land zouden grijpen.

Zittend minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, het publieke gezicht van de strijd tegen COVID-19 in Nederland, mag niet worden vernieuwd, hoewel zijn persconferentie met Mark Rutte dinsdag zijn laatste zou moeten zijn.

Het land is dit jaar opgeschrikt door gewelddadige rellen als reactie op gezondheidsmaatregelen die de regering heeft genomen om de toename van het aantal gevallen van COVID-19 te beteugelen.

Tijdens deze activiteiten werd een avondklok ingesteld van 17.00 uur tot 05.00 uur (exclusief essentiële winkels) en een limiet op het aantal mensen dat thuiskwam.

READ  Controle wordt aangescherpt in Nederland

Sinds de uitbraak zijn er in Nederland meer dan 2,7 miljoen gevallen van COVID-19 gemeld, met meer dan 19.700 doden per 17 miljoen inwoners.