Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland is in de greep van de zwaarste zomerstorm ooit gemeten

Den Haag (AFP) – Nederland was woensdag in de greep van de sterkste zomerstorm, met honderden geannuleerde vluchten en geblokkeerde wegen op Schiphol, een van de belangrijkste luchthavens van Europa.

Winden tot 146 km/u razen door het land terwijl storm Bali de kust in de Noordzee teistert, bomen ontwortelt en de Nederlandse autoriteiten ertoe aanzet mensen te adviseren thuis te blijven.

Amsterdam Airport Schiphol waarschuwde dat een combinatie van harde wind, regen en slecht zicht zou leiden tot “zeer weinig luchtverkeer” dat vertrekt en aankomt tot ten minste 15.00 uur (13.00 uur GMT).

Volgens de publieke omroep NOS zijn meer dan 300 vluchten geannuleerd op Schiphol, een van de grootste luchtvaartknooppunten van Europa.

In het noorden van het land werden om veiligheidsredenen treinen stilgelegd en werd een belangrijke snelweg afgesloten in Alkmaar, nabij Amsterdam, na het ongeval met de vrachtwagen, aldus Nederlandse functionarissen.

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft voor vier regio’s in het noorden van het land een waarschuwing “code rood” afgegeven, het hoogste niveau.

De overheid heeft een mobiele telefoonwaarschuwing gestuurd naar mensen in de provincie Noord-Holland, waaronder de gemeente Amsterdam, om thuis te blijven. Het wordt aanbevolen om alleen de hulpdiensten te bellen in levensbedreigende situaties.

Windkracht 11, de op een na hoogste op de schaal van Beaufort, werd gemeten in de haven van IJmuiden in Noord-Holland, waardoor het de “sterkste zomerstorm ooit gemeten” in het land is, zei de Nederlandse prognosesite Veerplaza.

Windsnelheden tot 146 km/u in IJmuiden zijn volgens de site de sterkste winden die in de zomer in Nederland zijn geregistreerd, die meestal van oktober tot april duren.

READ  In Nederland is een van de meest geliefde mannen ter wereld gearresteerd

Met een derde van het landoppervlak onder zeeniveau is Nederland bijzonder kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden en de gevolgen van klimaatverandering.

Het Nationaal Meteorologisch Instituut (KNMI) meldt dat zeespiegelstijging een van de belangrijkste effecten is van de opwarming van de aarde in Nederland.

Tussen 31 januari en 1 februari 1953 doodde een golf van ernstige depressie in de Noordzee meer dan 2.500 mensen, onder wie 1.836 Nederlanders, in Nederland, Belgiƫ en het Verenigd Koninkrijk.