Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland hielp Uber een belastingcontrole af te wenden

In het bedrijfsleven, net als in de politiek, vliegen kwesties vaak in facties. Uber was al aan het bijkomen van juridische stappen in verschillende landen, maar in het voorjaar van 2015 was Uber het doelwit van een gezamenlijk onderzoek door zes Europese landen (Frankrijk, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Nederland) naar zijn belastingpraktijken. Genoeg om de Californische start-up het koude zweet te bezorgen, het staat bekend om zijn voorliefde om zo min mogelijk belasting te betalen dankzij geavanceerde regelingen. Bij deze lastige fusie heeft Uber echter een onverwachte bondgenoot: de Nederlandse Belastingdienst.

De “Uber Files” belicht de ingewikkelde rol die Nederland speelde bij het Amerikaanse concern in de nasleep van deze belastingcontrole die ze zelf moesten coördineren. Verschillende elementen suggereren dat de Nederlandse belastingdienst Uber heeft geholpen om de communicatie die cruciaal is voor het onderzoek te vertragen, wat in strijd is met de principes van Europese fiscale samenwerking. De reputatie van deze kleine staat van de Europese Unie (EU) wordt nog verder aangetast en het wordt er voortdurend van beschuldigd het alleen te doen met zijn geharmoniseerde belastingpraktijken ten nadele van zijn buren.

“Uber Files”, een internationaal onderzoek

De “Uber Files” is een onderzoek gebaseerd op duizenden interne Uber-documenten die door een anonieme bron naar een Britse krant zijn gestuurd. Voogden verzonden Internationaal Consortium van onderzoeksjournalisten (ICIJ)) en inclusief 42 mediapartners de wereld.

E-mails, presentaties, notulen van vergaderingen… deze 124.000 documenten geven een zeldzaam kijkje in de mysteries van een start-up die zich tussen 2013 en 2017 ondanks de regelgeving in steden over de hele wereld wilde vestigen. ongunstig. Ze beschrijven hoe Uber, net als elders in Frankrijk, allerlei trucs heeft gebruikt om de wet in haar voordeel te beïnvloeden.

READ  Koningin Maxima der Nederlanden neemt haar hoed af ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan ​​van het I Filmmuseum

Uit de “Uber Files” blijkt dat de Californische groep praktijken implementeerde die opzettelijk speelden met de grenzen van de wet of gerechtelijke belemmering door illegaal en desnoods illegaal te handelen. Onderzoeken waarbij hij betrokken is.

Vind al onze artikelen uit de “Uber Files”-enquête

Nederland speelt een belangrijke rol in dit verhaal omdat het de thuisbasis is van Uber BV, sinds 2012 een van de financiële longen van de groep. Alle betalingen van passagiers die de app gebruiken, gaan via de kassa’s van deze Nederlandse dochteronderneming in honderden steden over de hele wereld, van Parijs tot Sydney. Door in Nederland te profiteren van een speciaal belastingverdrag dat bekend staat als een “rescript”, ontwijkt Uber veel belastingen, waaronder btw op chauffeurscommissies voor elke rit en belasting op de winst. Verblind door de activiteit van de app in hun land en de bijbehorende belastingverliezen, wendden de Franse regering en haar Europese tegenhangers zich natuurlijk tot Amsterdam, dat Uber in 2015 vroeg om gegevens over de inkomsten van de races op te vragen. zijn chauffeurs.

Samenwerking met een hoog risico

Het is een droom die uitkomt voor Uber. “Ons belastingstelsel (…) “De achilleshiel van het bedrijf”Mark Macken, hoofdlobbyist van Uber voor Europa, uitte zijn bezorgdheid in een e-mail aan zijn collega’s. “Situatie in Europa is nijpend”Gewaarschuwd door zijn superieur, Rachel Whetstone “Voor- en nadelen van niet-meewerken afwegen”. Rob van der Woude, fiscaal directeur voor Europa, informeerde het volledige management van de groep, inclusief CEO Travis Kalanick, over de risico’s die Uber neemt om al dan niet samen te werken met autoriteiten.

READ  Nederland heeft $ 1,4 miljard veiliggesteld achter het windenergieproject in Dublin in verband met plannen om zijn kolencentrales te sluiten.

U zou 69,51% moeten lezen in dit artikel. Het volgende is alleen voor abonnees.