Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland beperkt de export van chiptechnologieën naar China

Nederland beperkt de export van chiptechnologieën naar China

Onder druk van de Verenigde Staten kondigde Nederland aan de export van technologieën voor het maken van elektronische chips aan banden te gaan leggen. Nederland rechtvaardigde deze maatregelen met drie strategische doelen: voorkomen dat Nederlandse producten voor ongewenste doeleinden worden gebruikt (bijvoorbeeld in de militaire sector of in massavernietigingswapens), het voorkomen van langdurige strategische afhankelijkheden en het behouden van Nederlands technologisch leiderschap.

“De regering is tot de conclusie gekomen dat het voor de internationale en nationale veiligheid noodzakelijk is om de huidige exportcontroles voor de productie van bepaalde halfgeleiders uit te breiden”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Liesje Schreinmaker woensdag in een Kamerbrief.

Nederland, de grootste producent van deze componenten die essentieel zijn voor de productie van microprocessors, staat onder druk van de Verenigde Staten om soortgelijke beperkingen te accepteren als vorig jaar door de Amerikaanse regering zijn opgelegd.

ASML, Europa’s grootste technologiebedrijf qua marktwaarde en ’s werelds enige fabrikant van bepaalde lithografiesystemen, een essentieel proces bij het ontwerpen van halfgeleiders, heeft een persbericht uitgegeven naar aanleiding van de verklaringen van de Nederlandse regering. Het legde met name uit dat het gedwongen zou worden exportvergunningen te verkrijgen voor zijn “zeer geavanceerde” systemen.

China heeft scherpe kritiek geuit op het Nederlandse besluit om nieuwe beperkingen op te leggen aan de export van halfgeleiders en zei dat dit het resultaat was van “vervolging en hegemonie” door het Westen.

De regering-Biden probeert de toegang van China tot technologieën die zijn militaire macht zouden kunnen verbeteren, te beperken, en daarom komt de stap van de Nederlandse regering op het juiste moment.

READ  In Nederland bestaat er een landelijke subsidie ​​om asbest van daken te verwijderen