Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland hielp Uber belastingcontrole af te wenden

Nederland hielp Uber belastingcontrole af te wenden

In het bedrijfsleven, net als in de politiek, vliegen de problemen vaak in facties. In het voorjaar van 2015 was Uber al het doelwit van een gezamenlijk onderzoek door zes Europese landen (Frankrijk, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Nederland) naar zijn belastingpraktijken. Genoeg om de Californische start-up koud te laten zweten, het staat bekend om zijn neiging om zo min mogelijk belasting te betalen dankzij geavanceerde regelingen. In deze lastige fusie heeft Uber echter een onverwachte bondgenoot: de Belastingdienst.

De “Uber Files” belichten de ingewikkelde rol die Nederland speelde bij de Amerikaanse groep na deze belastingcontrole die ze zelf moesten coördineren. Verschillende elementen suggereren dat de Nederlandse belastingdienst Uber heeft geholpen de voor het onderzoek cruciale communicatie te vertragen, in strijd met de principes van Europese fiscale samenwerking. De reputatie van deze kleine staat van de Europese Unie (EU) verder aantastend, wordt het er voortdurend van beschuldigd het alleen te doen met zijn geharmoniseerde belastingpraktijken ten nadele van zijn buren.

“Uber Files”, een internationaal onderzoek

“UberFiles” Een onderzoek op basis van duizenden interne Uber-documenten die een anonieme bron naar een Britse krant stuurde Voogden verzonden Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) en inclusief 42 mediapartners de wereld.

E-mails, presentaties, notulen van vergaderingen… deze 124.000 documenten bieden een zeldzame blik in de mysteries van een start-up die zich tussen 2013 en 2017 in steden over de hele wereld probeerde te vestigen, ondanks de regelgeving. ongunstig. Ze beschrijven hoe Uber, zowel in Frankrijk als elders, allerlei trucjes uithaalde om de wet in zijn voordeel te laten werken.

READ  Antiseksualiteit, racisme en de pro-LGBTQ + -partij maken furore in Nederland en daarbuiten

Uit de “Uber Files” blijkt dat de Californische groep praktijken heeft toegepast die opzettelijk met de grenzen van de wet of gerechtelijke belemmering hebben gespeeld door illegaal en zo nodig illegaal te handelen. Onderzoeken waarbij hij betrokken is.

Vind al onze artikelen uit de enquête “Uber Files”

Nederland speelt een belangrijke rol in dit verhaal omdat het de thuisbasis is van Uber BV, een van de financiële longen van de groep sinds 2012. Alle betalingen van passagiers die de app gebruiken gaan via de kassa’s van deze Nederlandse vestiging in honderden steden over de hele wereld, van Parijs tot Sydney. Uber profiteert in Nederland van een speciaal belastingverdrag dat bekend staat als een ‘rescript’ en vermijdt veel belastingen, waaronder btw op chauffeurscommissies voor elke rit en belasting op de winst. Verblind door de app-activiteit in hun land en de bijbehorende fiscale verliezen, wendden de Franse regering en haar Europese tegenhangers zich natuurlijk tot Amsterdam, dat Uber in 2015 vroeg om gegevens op te vragen over de inkomsten van de races. zijn chauffeurs.

Samenwerking met hoog risico

Het is een droom die uitkomt voor Uber. “Ons belastingstelsel (…) “De achilleshiel van het bedrijf”Mark Macken, de belangrijkste lobbyist van Uber voor Europa, uitte zijn bezorgdheid in een e-mail aan zijn collega’s. “De situatie in Europa is schrijnend”Gewaarschuwd door zijn superieur, Rachel Whetstone “Weeg de voor- en nadelen van niet-medewerking af”. Rob van der Woude, fiscaal directeur voor Europa, informeerde het hele management van de groep, inclusief CEO Travis Kalanick, over de risico’s die Uber neemt om samen te werken met autoriteiten – of niet.

READ  Prinses Beatrix helpt Nederlandse egels

U zou 69,51% in dit artikel moeten lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.