Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland gaat de export van microchiptechnologieën aan banden leggen

Nederland gaat de export van microchiptechnologieën aan banden leggen

Nederland gaat de export van technologieën voor het maken van elektronische chips beperken om “veiligheidsredenen”, maakte de Nederlandse regering woensdag bekend na druk vanuit de Verenigde Staten.

“De regering is tot de conclusie gekomen dat het voor de internationale en nationale veiligheid noodzakelijk is om de huidige exportcontroles voor de productie van bepaalde halfgeleiders uit te breiden”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Liesje Schreinmaker in een Kamerbrief.

Nederland is Europees koploper op het gebied van machines voor het maken van chips, de elektronische componenten die essentieel zijn voor de werking van smartphones, connected cars en militair materieel. De VS hebben aangedrongen op exportbeperkingen nadat ze vorig jaar een soortgelijke stap hadden gezet.

De aankondiging van de Nederlandse regering komt minder dan twee maanden nadat premier Mark Rutte en president Joe Biden elkaar in Washington ontmoetten om de kwestie te bespreken.
De exportbeperkingen zullen naar verwachting gevolgen hebben voor de Nederlandse groep ASML, Europa’s grootste halfgeleiderfabrikant van machines.

De Nederlandse regering noemde het bedrijf niet rechtstreeks bij naam, maar gaf aan dat de acties betrekking hadden op de speciale machines van de ASML-groep die bekend staan ​​als DUV (diep ultraviolet).
De regering zegt dat het doel van het uitbreiden van deze beperkingen is om militair gebruik te voorkomen en om de “unieke en leidende positie” van Nederland op het gebied van dergelijke technologieën te beschermen.

ASML maakt ook EUV-machines (Extreme Ultra Violet), waarmee nog geavanceerdere elektronische chips kunnen worden gemaakt. Deze machines staan ​​al vermeld in een multilaterale overeenkomst die is ondertekend door zo’n veertig landen, waaronder de Verenigde Staten en Nederland, en die de controle regelt op de export van civiel-militaire technologieën voor tweeërlei gebruik.

READ  De strijd tegen hervormingen kwam naar Nederland na Emmanuel Macron

Bij de publicatie van haar jaarcijfers in januari drong de groep er bij de regeringen op aan “waakzaam” te blijven in de chipoorlog tussen China en de VS.
“We moeten oppassen dat goedbedoelde acties geen ongelukkige gevolgen hebben”, zegt topman Peter Wenninck.

ASML verwacht in 2022 een lichte daling van de nettowinst naar 5,6 miljard euro en een stijging van de omzet naar 21,2 miljard euro. In naam van de nationale veiligheid heeft Washington de afgelopen maanden de sancties tegen Chinese chipmakers opgevoerd, waardoor de inkoop van Amerikaanse technologie nu wordt geblokkeerd. China beschuldigde de VS dinsdag van het aanwakkeren van spanningen tussen de twee machten en waarschuwde voor het risico van “conflict” en “conflict”.