Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland: de wolf, een onrustige buurman?

Nederland: de wolf, een onrustige buurman?

Ze snuffelt aan een gaatje Vos, propt zijn snuit erin voordat hij snurkt en in de nacht verdwijnt. Deze sluipende verschijning werd in maart 2019 vastgelegd door een cameraval in de binnenstad van Appeldoorn. Land. Wolf, door onderzoekers GW998f (Grijze Wolf 998 Vrouw), zwierf een half jaar door de duinen en beboste heuvels van de Veluwe, waaronder Nationaal Park De Hoke Veluwe, waar het wemelde van wilde zwijnen en edelherten. Dit maakte haar voor wetenschappers een permanente bewoner. Vandaar het eerste model Wolf terugbrengen Nederland Honderdveertig jaar lang.

Nederland, een land dat te klein is voor roedels wolven?

Op foto’s, op foto’s De mooiste steden van Nederland

Dit nieuws leidde tot een bomaanslag. Omdat, zoals een groot deel van West-Europa, de Wolf Vernietigd in het land in de 19e eeuw. “De vraag is niet of het roofdier terugkomt, maar wanneer”, zegt Huck Jansmann, ecoloog aan de Wageningen Universiteit op de Veluwe. Dat was slechts een kwestie van tijd, want het aantal wolven in buurland Duitsland en België nam toe. Al in 2010 werden alleenstaanden uit Duitsland op zoek naar partners in Nederland gevonden. Ook GW998f kwam daar vandaan: uit DNA-analyse van onder meer haar ontlasting bleek dat ze afkomstig was uit een roedel in Brandenburg, 600 kilometer ten oosten van de Nederlandse grens. Hij is een van de honderden wolven die elk jaar naar het westen trekken Wit-Rusland, Polen of Duitsland

Hun terugkeer naar het land dat hun voorouders hebben verwoest, heeft natuurbeschermers en Nederlandse fokkers ongerust gemaakt. In de schaduw van een beuk, in het Veluwse Bos, onderzoekt Hugh Jansman het karkas van een edelhert. Het dier heeft bijtwonden bij de beer. De onderzoeker neemt weefselmonsters van de wond: die kunnen sporen van het speeksel van het roofdier bevatten… dus van hem DNA, zal helpen het te identificeren. Een paar dagen later valt het verdict: GW960f. In 2019 werd een tweede vrouwtje gespot in het nationale park. Afgezien van de pups van GW998f geboren in 2019, zijn dit nu vijf inwonende wolven uit het Oosten. Andere wolven, minstens dertig tussen 2015 en 2021, komen het land binnen, vooral in de buurt van de Duitse en Belgische grens, in de provincies Trento (noordoost), Overijssel (oost) en Noord-Brabant (zuid). Begin 2022 meldt Hugh Jansmann dat er zich twee of drie nieuwe paren hebben gevormd. Het markeert de geboorte van wolvenwelpen… vandaar nieuwe roedels dit jaar.

READ  Nederland bezuinigt op bezuinigingen

Alles wat je moet weten over de grijze wolf

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het een zorgelijke tijd. 5.400 hectare BossenNeem bomen en heuvels, gisteren een toevluchtsoord voor wilde zwijnen, Hert en schapen, die nu een uitstekend jachtgebied vormen voor de vele aanwezige wolven. Voor de directeur van het park, Seger Emmanuel baron Van Voorst tot Voorst, is de constatering duidelijk: “Dit roofdier heeft geen plaats in Nederland.” Volgens hem is het land te klein om de roedels te huisvesten en heeft hij geen ervaring met rundvleesmanagement. Omdat de terugkeer Wolf Samen met aanvallen op vee: 25 in 2019, 66 in 2020. “Wolven hebben zich nog nooit gevestigd in een land vol mensen en kuddes”, legt ecoloog Hugh Jansmann uit. De prostitutie van jagers met mensen lijkt daar sterker te zijn dan elders in Europa. Het Nederlandse wolvenprogramma steunt daarom op het voorkomen van incidenten, subsidies voor beveiligingsinstallaties en compensatie bij een aanslag op kosten van de provincies.

Wolven, beren en carnivoren: in Finland zochten we naar grote roofdieren

Leer opnieuw leven met wolven

Bij het gezellige dorp Elsbeet, veertig kilometer ten noorden van het nationale park, bereiden vrijwilligers van de vereniging Wolf-Fencing Nederland zich voor om een ​​klein stukje grond van schrikdraad te voorzien. Een beproefd systeem Zweden En binnen Duitsland … Als je ervoor zorgt dat het hek minimaal 1.20 meter hoog is, springen de wolven eroverheen. En hoogspanningskabels liggen heel dicht bij de grond, anders graven ze de grond in en gaan eronderdoor.

READ  Een massale evacuatie uit een overvol centrum voor asielzoekers

De Nederlandse preventiestrategie mag dan vruchten afwerpen… slechts de helft van de betrokken boeren heeft subsidie ​​aangevraagd om te kunnen werken. “Waarschijnlijk omdat de problemen nog steeds zeldzaam zijn”, merkt ecoloog Hugh Jansman op. “Zelfs met subsidies kost het werk en investeringen om jezelf uit te rusten.” Het lijdt geen twijfel dat Nederlandse boeren en herders niet gevoelig of voorbereid genoeg zijn, aldus Max Rosberg, directeur van de European Forestry Association, die in Oostenrijk is gevestigd en trainingen geeft met fokkers in zijn land, maar ook in Italië en Duitsland. . Hij is er zeker van. “In anderhalve eeuw zijn ze vergeten hoe het is om met een van deze roofdieren te leven”, zegt hij. “Ze moeten anders gaan werken en opnieuw leren leven met hem.”

Hoe de wolvenroedel in Frankrijk de vrede probeert te herstellen

In Nederland, net als elders, “hangt de toekomst van de wolf af van de publieke opinie”, meent Hug Jansmann. In een onderzoek van het Nederlandse Ministerie van Landbouw in 2021 zei 54% van de ondervraagden voorstander te zijn van terugkeer. Wolf Op het nationale grondgebied. Drie punten minder dan vorig jaar, wellicht door het onderzoek naar een spraakmakende aanslag in het zuiden van het land. “Het lijdt geen twijfel dat een wolf zich kan aanpassen, maar kan een mens hetzelfde doen?” vraagt ​​Hugh Johnsman. Vanuit het standpunt van de wetenschapper is het probleem vooral sociologisch en psychologisch. “Het is allemaal een kwestie van perceptie”, besluit hij. Sommige mensen willen geen wolf in huis, maar komen op vakantie De AlpenHet kan ze niet schelen dat het bestaat!” In Nederland richt dit dier tot op de dag van vandaag talloze meer schade aan dan honden of vossen (jaarlijks worden tussen de 4.000 en 13.000 geiten aangevallen). Maar de verbeelding is sterker dan wat dan ook, en die is een constante kop in de kranten.

READ  Een Nederlands recept voor het legen van gevangenissen en het terugdringen van criminaliteit

➤ Journaalverslag Geo van augustus 2022 (n° 522, Bretagne).

➤ Bekijk alle Jio-nummers Apart verkrijgbaar, het is hier ! Ben je al loyaal aan Jio Content? Dus zoek het uit zodat je niets mist Onze abonnementen Gemakkelijke toegang tot Jio elke maand bij u thuis.

Lees verder:

Wolven worden opnieuw beschermd in de Verenigde Staten

Spanje: hoe herders samenleven met wolven

Spanje: hoe herders samenleven met wolven

Hoeveel wolven zijn er in Frankrijk?

Hoeveel wolven zijn er in Frankrijk?