Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland.  De redenen voor het aftreden van premier Mark Rutte

Nederland. De redenen voor het aftreden van premier Mark Rutte

We hebben hem een ​​bijnaam gegeven “teflon” Op vrijdag 7 juli viel de ommekeer. Na twaalf jaar aan de macht kondigde premier Mark Rutte zijn aftreden aan. Om deze beslissing uit te leggen, presenteert de regeringsleider significante verschillen op het gebied van migratie tussen de verschillende partijen van zijn coalitieregering.

“Vanavond zijn we helaas tot de conclusie gekomen dat de verschillen onoverbrugbaar zijn.”, zei Mark Rutte op een persconferentie. Naar verwachting beslist hij op zaterdag 8 juli over een interim-regering door koning Willem-Alexander.

Langdurige meningsverschillen binnen de alliantie

Vier partijen – de VVD van Mark Rudd (rechts-liberaal), CDA (christendemocraten), D66 (centrum-liberaal) en Kristen Uni (protestant) – wisten in januari 2022 na 271 dagen onderhandelen tot een akkoord te komen om een ​​coalitieregering te vormen. , bleven diepe verschillen bestaan.

Over bijvoorbeeld het asielbeleid zijn deze partijen het niet eens. Sinds vorig jaar zijn de opvangcentra voor vluchtelingen overvol geraakt en is het beheer ervan een groot probleem geworden. In augustus 2022 stierf een baby van drie maanden oud in een centrum in het dorp Der Abel, terwijl honderden vluchtelingen gedwongen werden buiten de poorten van het gebouw te slapen. De ngo Artsen Zonder Grenzen had het veroordeeld “Onmenselijke leefomstandigheden”. Na de tragedie beloofde de Nederlandse premier een doorbraak “Structurele oplossing”.

De verharding van het asielbeleid gaat niet weg

De coalitie heeft zich de afgelopen dagen niet verzet tegen een reeks stappen van Mark Rutte om het immigratiebeleid van het land aan te scherpen. Terwijl de VVD en het CDA een harde aanpak van deze vragen verdedigden, streefden de middenstanders van D66 en ChristenUnie juist naar verbetering van de opvangomstandigheden van vluchtelingen.

READ  Heropening van restaurants en culturele locaties

Een van de verdeeldheid zaaiende maatregelen in de coalitie: het instellen van een quotum voor het aantal kinderen uit conflictgebieden dat asiel kan aanvragen in het land.

Zodra het vaste maandelijkse quotum van 200 is bereikt, stelt het programma dat vluchtelingen die zich al in het land hebben gevestigd, niet langer bij hun kinderen kunnen komen. De ChristenUnie was vanwege haar geloofsovertuiging tegen de uitvoering van deze maatregelen. Ook de centrumliberale partij D66 wees dit voorstel van Mark Rudd af.

Zoals in veel Europese landen blijft immigratie in Nederland een verdeeldheid zaaiende kwestie. Hoewel het immigratiebeleid van het land een van de strengste van Europa is, blijft de regering onder druk staan ​​van extreemrechtse partijen, waaronder de Partij voor de Vrijheid (PVV).

Is Mark Rutte kandidaat voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen?

Mark Rutte, sinds 2010 de leider van het land, sloot de deur niet voor een vijfde termijn toen hem werd gevraagd naar zijn wens om zich kandidaat te stellen bij de volgende verkiezingen. “Op de vraag om nu een beslissing te nemen, is het antwoord duidelijk ‘ja'”Hij zei dat zijn partij de kwestie zou beslissen.

Lees verder : Nederland sluit in oktober de kleppen van Europa’s grootste gasveld

Landbouw is een ander cruciaal onderwerp voor de verkiezingen

De partij BBB, die opkomt voor de belangen van de boeren, boekte een grote doorbraak bij de provinciale verkiezingen van maart 2023. De politieke formatie, die afgelopen voorjaar voor het eerst in het land ontstond, is fel gekant tegen regeringsplannen om de stikstofuitstoot te beteugelen. Dit zal volgens hen veel boerderijen raken.

READ  Nederland wil visumregels voor slachtoffers aardbeving versoepelen - EURACTIV.com

Uit de laatste peiling van Ipsos over de komende parlementsverkiezingen in Nederland blijkt dat de VVD van Mark Rudd aan de leiding staat met 28 van de 150 zetels in het Nederlandse parlement. BBB wordt de op een na grootste politieke kracht in het parlement, van een enkele zetel naar 23.