Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland | De koning verlaat de gouden strijdwagen die slavernij toont

(Den Haag) Koning Willem-Alexander van Nederland heeft donderdag aangekondigd dat de koninklijke gouden strijdwagen tot nader order niet meer zal worden gebruikt, in het middelpunt van het debat over slavernij en racisme, terwijl zwarte mannen knielden voor hun blanke meesters.

Uitgebracht op 13 januari

De fraaie paardenkoets wordt sinds 2015 niet meer gebruikt. Na een complete renovatie die vijf jaar heeft geduurd, staat het nu in het midden van een tentoonstelling in Amsterdam over de koloniale periode van Nederland.

Foto Wikipedia

Een van de panelen van de gouden strijdwagen toont zwarte mannen geknield voor hun blanke meesters.

Raja is van mening dat de Nederlandse gemeenschap er niet “klaar” voor is om de zogenaamde “Cotton Coats” weer door de straten te zien dwalen bij officiële ceremonies.

“We kunnen het verleden niet herschrijven. We kunnen proberen het samen te accepteren. Dat geldt ook voor het koloniale verleden”, zegt koning Willem-Alexander in een officiële video.

“Jasjassen mogen pas worden gedragen als Nederland er klaar voor is. En dat is op dit moment niet het geval”, vervolgt hij.

Foto door Peter Dijong, Archief Associated Press

De koninklijke strijdwagen, die de Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Maxima terugbrengt naar het Noordoostelijk Paleis, is sinds 2015 niet meer gebruikt, na de opening van het nieuwe parlementaire jaar in Den Haag op 17 september 2013. Een complete restauratie die vijf jaar duurde, het staat in het midden van een tentoonstelling in Amsterdam over de koloniale periode van Nederland.

“Zolang er mensen in Nederland zijn die elke dag de pijn van discriminatie voelen, zal het verleden zijn schaduw over onze tijd werpen”, voegde hij eraan toe.

READ  De Nederlandse baas De Boer zal Van Dijk niet onder druk zetten om terug te keren naar Euro 2020

De strijdwagen, die was bedekt met goud dat door de koninklijke familie werd gebruikt voor dopen, bruiloften en andere evenementen, was controversieel omdat aan de linkerkant de decoratie stond die zwarte mannen symboliseert die knielen voor hun blanke meesters, zittend op de jonge vrouwelijke troon. Vertegenwoordigt Nederland, zij bieden cacao en suikerriet aan.

Foto door Peter Dijong, Archief Associated Press

De koninklijke strijdwagen die de Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Maxima terugbrengt naar Paleis Nordinde na de inhuldiging van het nieuwe parlementaire jaar door de koning op 17 september 2013 in Den Haag.

Op het schilderij, ‘Tribute from the Colonies’ genaamd, is ook een jonge blanke te zien die een boek geeft aan een zwarte jongen, een afbeelding van de beschaving in 1896 door schilder Nicholas van der Way.

In Nederland kwam, net als in andere Europese landen, het voortdurende debat over het koloniale verleden en de slavernij in de Verenigde Staten weer op gang na de Black Lives Matter-beweging.