Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland biedt officieel excuses aan voor de slavernij

Nederland biedt officieel excuses aan voor de slavernij

“NeeWe kunnen slavernij alleen in de duidelijkste bewoordingen erkennen en veroordelen als een misdaad tegen de menselijkheid. » Op maandag 19 december presenteerde de Nederlandse premier Mark Rutte tijdens een toespraak in Den Haag de officiële verontschuldigingen van de regering voor haar rol in ruim tweehonderdvijftig jaar slavernij.

“Vandaag bied ik namens de Nederlandse regering mijn excuses aan voor het handelen van de Nederlandse regering in het verleden: postuum aan alle slaven over de hele wereld die onder deze daad hebben geleden. Aan al hun dochters en zonen en hun nakomelingen”, verklaarde hij. voegde eraan toe: “Slavernij is een misdaad tegen de menselijkheid. We kunnen alleen in duidelijke bewoordingen erkennen en veroordelen.” “Mensen zijn in handelswaar veranderd. De menselijke waardigheid is op de meest brutale manier met voeten getreden”, voegde de premier eraan toe, en voegde eraan toe: “Sorry ” in het Engels Sranan (Surinaams Creools) en Papiamento (Nederlands Antillen Creools).

Tegelijkertijd bespraken veel van zijn ministers de kwestie met de lokale bevolking van Suriname en zeven voormalige koloniën in het Caribisch gebied.

Gebrek aan positieve actie

Het pardon werd geprezen als “een keerpunt in de geschiedenis van het Nederlandse koninkrijk”. Maar in Suriname werd het gebrek aan concrete actie van de kant van de regering betreurd, en de premier van Sint Maarten bekritiseerde het gebrek aan dialoog van de kant van Nederland. “Ik besteed niet veel aandacht aan de acties van Nederland, dat is jammer”, zegt Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Afro-Surinaamse Federatie in Paramaribo, tegen Agence France-Presse.

READ  Nederland: King's Golden Coach hernieuwt debat over racisme

“Volkomen ontbreken in deze tekst is verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid”, zei Armand Zunder, hoofd van de Nationale Compensatiecommissie van Suriname, terwijl hij opmerkte dat de erkenning duidelijk was.

De regering heeft vanaf volgend jaar een aantal grote herdenkingsevenementen beloofd en 200 miljoen euro aan financiering voor sociale initiatieven aangekondigd. “Wij denken dat er uiteindelijk een fonds moet komen dat in de miljarden loopt”, aldus Armand Zunder.

Lees verder‘Arabisch kolonialisme is erger dan Europees kolonialisme’

Controverseel

Evelyn Wever-Groes, premier van Aruba, een klein eiland in de Nederlandse Antillen, noemde het Nederlandse persbureau ANP ‘een keerpunt in de geschiedenis van het koninkrijk’. Maar de bereidheid van de regering om zich maandag te verontschuldigen, gelekt naar de Nederlandse pers, leidde wekenlang tot verhitte controverses in Nederland en daarbuiten. Slavenherdenkingsorganisaties wilden dat deze gratie op de 1e zou worden verleendR In juli 2023 is het 150 jaar geleden dat er een einde kwam aan de slavernij. Sommigen eisen ook schadevergoeding.

Sint-Maartens premier Silveria Jacobs betreurde maandag de ‘gedwongen verontschuldiging’, maar nodigde Nederland uit tot dialoog. “We bevinden ons niet in de fase van het accepteren of afwijzen van verklaringen/excuses”, zei hij tegen de NOS. “Ik denk dat we onze excuses moeten aanbieden aan Suriname”, antwoordde Sangeeta Kallo, een onderwijzeres in Paramaribo.

“Gouden Eeuw”

Slavernij hielp bij de financiering van de Nederlandse “Gouden Eeuw”, dankzij de maritieme handel in de 16e eeuw.e en XVIIe Eeuwen. Het land smokkelde ongeveer 600.000 Afrikanen, voornamelijk naar Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Op het hoogtepunt van hun koloniale imperium hadden de Verenigde Staten, nu bekend als Nederland, koloniën waaronder Suriname, het Caribische eiland Curaçao, Zuid-Afrika en Indonesië, waar de Verenigde Oost-Indische Compagnie in 1717 was gevestigd.e eeuw

READ  Nieuwe juridische tegenslag voor Uber in Nederland

1 In Suriname en andere Nederlandse gebieden werd de slavernij formeel afgeschaft.R Juli 1863, maar eindigde pas in 1873, na een “overgangsperiode” van tien jaar.

Nederlandse ministers waren maandag 19 december op de Caribische eilanden Bonaire, Sint Maarten, Aruba, Curaçao, Saba en Sint Eustatius en Suriname.

De afgelopen jaren is Nederland begonnen zijn rol in de slavernij onder ogen te zien. De steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben officiële excuses aangeboden. Mark Rutte pleit al lang voor formeel gratie. Hij zegt dat de slavernij te ver teruggaat en dat een verontschuldiging de spanningen zou aanwakkeren in een land waar extreemrechts sterk is. “Ik had het mis”, gaf hij maandag toe, nadat uit een recente peiling bleek dat slechts 38% van de volwassenen voorstander was van een officiële verontschuldiging.

“Eeuwen van onderdrukking en uitbuiting beïnvloeden het heden, in racistische stereotypen, discriminatie en sociale ongelijkheid”, voegde hij eraan toe.

dmp