Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Naturgy, een van de belangrijkste klanten van Sonatrach, ontsnapt aan de controle van de VAE

Naturgy, een van de belangrijkste klanten van Sonatrach, ontsnapt aan de controle van de VAE

Mogelijkheid Hij controleert Door de Verenigde Arabische Emiraten-dochter van het Spaanse energiebedrijf Naturgy keert de belangrijkste afnemer van Algerijns gas zich af.

Afbeelding door Amir/Adobe Stock

De overname van het Spaanse energiebedrijf Naturgy, die gepland was door de Emirati-holding Taqa, is mislukt. Naturgy, een grote klant van Sonatrach, bezit aandelen in de Medgaz-gaspijpleiding die Algerije met Spanje verbindt.

De Spaanse holding Criteria, die 26,7% van het kapitaal van Naturgy bezit, maakte op maandag 10 juni bekend dat het er niet in is geslaagd tot overeenstemming te komen met de Emirati-holding ‘Taqa’, die zijn aandelen in het Spaanse gasbedrijf wil overnemen.

Volgens de Spaanse krant El Mundo was het de kant van de VAE die het initiatief nam om de onderhandelingen te beëindigen.

De voorgenomen overname van Naturgy door de Emiraten werd afgelopen april onthuld. TAQA bevestigde dat het in gesprek is met de andere grote aandeelhouders van Criteria en Naturgy, de particuliere investeringsfondsen CVC en GIP, die elk 20% bezitten, om hun aandelen terug te kopen. Volgens de Spaanse wet zou dit hebben geresulteerd in een bod tot openbare overname (OPA) van het volledige aandelenkapitaal van de onderneming.

De Emiraten nemen Naturgy over: het project stort in

Een dergelijke mogelijkheid zou Emirati-investeringsfondsen in staat hebben gesteld controle uit te oefenen op een van de belangrijkste partners van het Algerijnse bedrijf Sonatrach, in een context die werd gekenmerkt door verslechterende betrekkingen tussen Algerije en de Verenigde Arabische Emiraten.

Ondanks de politieke crisis tussen Algerije en Madrid die in maart 2022 uitbrak, is Algerije nog steeds een van de belangrijkste leveranciers van aardgas in Spanje, dat grotendeels via de Medgas-gaspijpleiding wordt getransporteerd.

READ  Snelle service keert terug naar Frankrijk: komt fastfood naast McDonald's, Burger King en KFC ook in jouw stad aan?

Naturgy is verbonden met Sonatrach via grote langetermijncontracten voor de levering van gas en bezit 49% van de Medgaz-gaspijpleiding, de enige operationele lijn tussen Algerije en Spanje na de sluiting in november 2021 van de Maghreb-Europese gaspijpleiding die de twee met elkaar verbindt. landen via Marokko. Naturgy tekende ook contracten met Russische bedrijven om 3 miljard kubieke meter gas te leveren.

Het mislukken van de onderhandelingen met de Emiraten betekent niet dat de deur voor de toegang van potentiële investeerders tot de hoofdstad van Naturgy definitief gesloten is.

Criteria specificeerden in het persbericht dat het “doorgaans in gesprek is om potentiële partners te verkennen die het transformatieplan van Naturgy kunnen ondersteunen”, terwijl het bedrijf gerustgesteld wordt over zijn betrokkenheid als investeerder in de langetermijnonderneming van het bedrijf.