Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Elon Musk staakt juridische stappen tegen OpenAI

Elon Musk staakt juridische stappen tegen OpenAI

Volgens een document dat op dinsdag 11 juni door een van zijn advocaten is ingediend bij de San Francisco Court van het Superior Court van Californië, heeft Elon Musk besloten de rechtszaak die hij heeft aangespannen tegen OpenAI en zijn president, Sam Altman, te laten vallen.

Lees ook | Elon Musk heeft een rechtszaak aangespannen tegen OpenAI

Het formulier, gezien door Agence France-Presse, specificeert niet de redenen voor het stopzetten van de procedures die eind februari begonnen, waarbij het bedrijf dat de kunstmatige intelligentie heeft gecreëerd, ChatGPT, wordt beschuldigd van het aanzienlijk overtreden van zijn regels. Haar missie is een non-profitorganisatie.

Elon Musk heeft Sam Altman en Greg Brockman, die in 2015 mede-oprichter van OpenAI waren, bekritiseerd vanwege… “Aan stukken gescheurd” Oprichtingscharter van het initiatief. Naast de non-profitstatus bepaalt deze laatste specifiek dat de technologie waarop OpenAI-producten zijn gebaseerd, beschikbaar zal worden gesteld aan het publiek, volgens het zogenaamde ‘open source’-proces.

OpenAI heeft echter geen toegang verleend tot zijn GPT-4-taalmodel, een programma dat een enorme hoeveelheid gegevens verzamelt om programma’s als ChatGPT in staat te stellen vragen in alledaags taalgebruik te beantwoorden. Elon Musk trok zich in 2018 terug uit OpenAI. In 2023 richtte hij een andere generatieve AI-startup op, xAI.

Lees ook | Kunstmatige intelligentie: Elon Musk heeft gratis toegang aangekondigd tot de Grok-chatbot van zijn startup xAI

De overeenkomst tussen Open AI en Microsoft is opgezegd

In het document dat aanvankelijk eind februari werd ingediend, hekelde de CEO van Tesla ook de overeenkomst tussen OpenAI en Microsoft, op grond waarvan volgens hem: “GPT-4 is nu feitelijk een Microsoft-algoritme”.

Elon Musk beschuldigde Sam Altman en OpenAI er ook van dat ze nalieten de risico’s die gepaard gaan met de ontwikkeling van generatieve AI te evalueren en te monitoren. De koerswijziging van OpenAI had er al voor gezorgd dat Sam Altman in november door de raad van bestuur van zijn organisatie werd ontslagen.

READ  Catherine Vautrin wil de arbeidsparticipatie van mensen tussen 60 en 64 jaar verdubbelen
Lees ook | Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Kunstmatige intelligentie: “De huidige dominantie van OpenAI, waarvan Elon Musk medeoprichter was, wordt beantwoord.”

Met de steun van Microsoft en de overgrote meerderheid van de werknemers van de startup werd de jonge president een paar dagen later opnieuw aangesteld, terwijl de Windows-fabrikant een waarnemerszetel in de raad van bestuur kreeg na het ontslag van leden die kritisch stonden tegenover M.Altman.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees OpenAI: in de hoofden van ChatGPT-makers

De wereld met Agence France-Presse

Hergebruik deze inhoud