Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Mistral AI, de Franse AI-startup, haalt €600 miljoen op

Mistral AI, de Franse AI-startup, haalt €600 miljoen op

De cijfers zijn indrukwekkend, zelfs ongekend in het Franse bedrijfsleven: Mistral, een bedrijf voor kunstmatige intelligentie dat pas een jaar geleden werd opgericht, kondigde op dinsdag 11 juni een fondsenwerving aan ter waarde van 600 miljoen euro. Zo bereikt de waarde van de Franse startup op het gebied van kunstmatige intelligentie 5,8 miljard euro. Het verzamelde een miljard euro in drie termijnen: 105 miljoen in juni 2023, toen het nog maar een paar weken oud was, en vervolgens 385 miljoen in december, waardoor de waarde 2 miljard dollar bedraagt. Dit bedrag is sindsdien verdrievoudigd.

Lees ook | De Franse startup Mistral AI heeft €385 miljoen opgehaald

Dit enthousiasme onder investeerders weerspiegelt de hoop die sinds de lancering van ChatGPT eind 2022 op generatieve kunstmatige intelligentie (AI) is gesteld. Mistral AI is een fabrikant van taalverwerkingsmodellen vergelijkbaar met die van OpenAI, de maker van ChatGPT. Mistral AI werd opgericht door drie hooggeplaatste Franse AI-ingenieurs – Arthur Mensch, Timothée Lacroix en Guillaume Lampel – die eerder bij Google-Deepmind of Meta (Facebook, Instagram, etc.) werkten, en wil creëren “Een Europese kampioen met een mondiale carrière in kunstmatige intelligentie”.

“Deze nieuwe financieringsronde plaatst ons in een unieke positie om de ontwikkeling van geavanceerde AI te bevorderen en deze in ieders handen te leggen, De heer Mensch bevestigt dit in een persbericht. Deze investering waarborgt de onafhankelijkheid van de strategie van het bedrijf, die volledig onder de controle blijft van de oprichters. »

Zeven modellen van taalverwerking

Het bedrijf zegt dat het heeft besloten opnieuw geld in te zamelen nadat investeerders contact met het bedrijf hadden opgenomen. Dit is een “Serie B”-ronde. Onder leiding van Amerikaanse investeringsfondsen (zoals General Catalyst, Lightspeed of Andreessen Horowitz), maar de Europeanen zijn deze keer meer aanwezig (Bertelsmann Investments, B France, Eurasio, BNP Paribas), evenals industriëlen (Cisco, IBM, Nvidia). , Salesforce, enz.). Tot de eerste individuele investeerders behoorden ook voormalig minister van Buitenlandse Zaken Cedric O en Xavier Niel, oprichter van Free (een individuele aandeelhouder van wereld).

READ  We graven tot een diepte van 1.500 meter: wat verbergt de grond in Toulouse?
Lees het rapport | Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Kunstmatige intelligentie: in Parijs “er gebeurt iets op dit moment”

Mistral beweert tot nu toe relatief weinig kapitaal te hebben uitgegeven aan de ontwikkeling van de zeven taalverwerkingsmodellen die tot nu toe zijn gelanceerd: ongeveer 20 tot 30 miljoen euro, om de computerkosten te betalen die nodig zijn om deze software te trainen, op ongeveer 1.000 chips. Technische graphics (het soort dat wordt verkocht door het toonaangevende Amerikaanse bedrijf Nvidia).

Lees ook | Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Meredith Whittaker, CEO van Signal: “AI concentreert de macht in de handen van techgiganten”

De ingezamelde gelden zullen echter nuttig zijn voor het verkrijgen van meer rekenkracht voor onderzoek, wat het volgens het bedrijf ook mogelijk maakt getalenteerde ingenieurs aan te trekken, die zeer gewild zijn en graag over gegarandeerde middelen beschikken. Met 60 medewerkers wil Mistral AI ook zijn verkoopteam ontwikkelen, in Frankrijk maar ook in het Verenigd Koninkrijk en de VS, waar het zojuist een kantoor aan de westkust heeft geopend.

Je hebt nog 47,39% van dit artikel te lezen. De rest is gereserveerd voor abonnees.