Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

NASA’s Insight-sonde op Mars moet operaties beëindigen

Terwijl stof zich ophoopt op de zonnepanelen, zullen de batterijen van de sonde, die al werkte met een tiende van de stroom die hij aanvankelijk elke dag had, snel leeg raken.

Na ongeveer vier jaar de ingewanden van Mars te hebben verkend, moet de InSight-sonde deze zomer zijn activiteiten beëindigen vanwege stof dat zich ophoopt op zijn zonnepanelen. In een aankondiging dinsdag zei NASA dat de verzamelde gegevens nog vele jaren door wetenschappers over de hele wereld zullen worden gebruikt om ons begrip van planeetvorming te blijven verbeteren.

Opmerkelijk uitgerust met een ultragevoelige seismometer, heeft InSight meer dan 1.300 “Mars-aardbevingen” geregistreerd, waaronder één met een kracht van 5 slechts twee weken geleden, de grootste tot nu toe.

Geen batterij meer

Een mooie bonus voor het einde van het applaus: rond juli wordt de seismometer uitgeschakeld. Het vermogen van de sonde wordt dan eenmaal per dag gecontroleerd en er kunnen nog steeds enkele foto’s worden gemaakt. Tegen het einde van 2022 zal de missie helemaal stoppen.

De reden: Marsstof verzamelde zich gedurende een periode van maanden op twee zonnepanelen van elk ongeveer 2,2 meter breed. De snelheid van stofophoping bleek enigszins overeen te komen met wat eerder werd geschat door NASA-teams.

grote ontwikkelingen

InSight, een van de vier robots die momenteel op de Rode Planeet zijn, samen met de volhardende Amerikaanse rover en Curiosity, en de Chinese Zurong, bereikten Mars in november 2018. Sindsdien heeft de in Frankrijk gemaakte seismometer aanzienlijke vooruitgang geboekt.

Bruce Banerdt, die al meer dan tien jaar op de missie is, legde uit dat het binnenland van Mars tot nu toe een “groot vraagteken” is geweest. Dankzij InSight: “Voor het eerst in de geschiedenis hebben we het binnenland van Mars in kaart kunnen brengen.” De seismische golven, die variëren afhankelijk van de materialen waar ze doorheen gaan, geven een beeld van de ingewanden van de planeet.

READ  Vloeibaar water gevonden in een meteoriet

Wetenschappers konden bijvoorbeeld bevestigen dat de kern van Mars inderdaad vloeibaar is en de dikte van de Marskorst bepalen, die minder dicht is dan eerder werd gedacht en mogelijk uit drie lagen bestaat.

Vanwege het succes van de seismometer is NASA van plan de technologie in de toekomst elders te gebruiken, zei Laurie Glaes, directeur van planetaire wetenschappen, “We zouden heel graag een heel netwerk op de maan willen creëren om echt te begrijpen wat er aan de hand is.”