Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Mogelijk zijn delen van de asteroïde gevonden

Een paar jaar geleden beweerde paleontoloog Robert de Palma fossielen te hebben gevonden van vissen die mogelijk zijn gestorven enkele minuten na de inslag van de asteroïde die verantwoordelijk was voor het verdwijnen van de dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden. De onderzoeker beweert nu twee delen van dit object te hebben gevonden, omringd door een stuk barnsteen.

uitzonderlijke locatie

Ongeveer 66 miljoen jaar geleden botste een asteroïde met een diameter van tien kilometer op het schiereiland Yucatan, Mexico, wat leidde tot de vijfde uitsterving in de geschiedenis van de aarde. Ongeveer 75% van alle soorten Dieren en planten verdwenen in die tijd, inclusief dinosaurussen (behalve vogels). ruim 3000 km Van daaruit is bekend dat de site van Tanis, in North Dakota, vele opgravingen herbergt die getuigen van de gebeurtenissen in dezelfde dag van de ramp.

Een paar weken geleden ontdekte een team onder leiding van paleontoloog Robert de Palma (de neef van de directeur) dinosaurus been Waarvan je zegt dat ze misschien overleden zijn op de dag van de inslag. Een paar jaar geleden ontdekten dezelfde onderzoekers ook kleine visfossielen Hij stierf waarschijnlijk een paar minuten na de inslag van de asteroïde.

Om deze verrassende ontdekking te bewijzen:In de aanwezigheid van korrels effect in hun lichaam. Dit zijn kleine stukjes gesmolten gesteente uit de krater die in de atmosfeer werden gegooid en snel kristalliseerden tot een substantie zoals glas. Miljarden tonnen van dit puin zouden al in de oceaan zijn teruggekeerd. Sommige vissen nemen deze gloeiende materialen vervolgens op voordat ze aan de kust sterven en onder het sediment bedolven worden.

READ  Covid - gevaarlijke vormen en infecties: goede lichamelijke activiteit kan de risico's van het virus verminderen
Gesmolten glas is nog steeds aanwezig in dit fossiel van een vis die ongeveer 66 miljoen jaar geleden stierf. Een paar minuten na de asteroïdebotsing. Credits: Robert de Palma

Fragmenten van een asteroïde?

Deze balletjes zijn miljoenen jaren als modder bewaard gebleven door waterinsijpeling. Je komt echter niet met al die kleine glazen bolletjes in het water terecht. Sommigen hebben al bomen geraakt voordat het gebeurt Trap in hun hars Die uiteindelijk in barnsteen veranderde. dus beschermddeze ballen hebben hun oorspronkelijke eigenschappen behouden en kunnen worden geanalyseerd.

De meeste van deze kleine stukjes rots waren rijk aan calcium, wat aangeeft dat ze van het schiereiland Yucatan zelf kwamen. Het bevatte echter nog twee fragmenten chroom en nikkelsamen met andere veelvoorkomende items in meteorieten. De onderzoeker was er dus van overtuigd: deze delen zijn van kosmische oorsprong.

Misschien wel het meest verrassend, bevestigt de paleontoloog dat bepaalde stukjes barnsteen ook bubbels bevatten. Gered uit de lucht van die tijd. Het blijft om ze te kunnen nemen voor analyse.

Merk op dat deze resultaten niet hebben: nog niet beoordeeld door collega’s, die in de komende maanden moeten worden uitgevoerd. Het zou echter een belangrijke mijlpaal in de paleontologie kunnen zijn. Deze ontdekkingen zijn al onder de aandacht van NASA gebracht als onderdeel van een presentatie in het Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland.