Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Na het NSO-schandaal zetten Israël en Marokko hun toenadering voort

De toenadering tussen Israël en Marokko moest ondanks het schandaal doorgaan. Op woensdag 11 augustus kondigde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yasser Lapid aan: het koninkrijk bezocht – De eerste sinds 2003 – ongeveer een maand na onthullingen door onder meer zeventien media de werelden Amnesty International tegen het gebruik door de Marokkaanse veiligheidsdiensten van het Israëlische Pegasus-spywareprogramma om journalisten en politieke activisten en Franse doelwitten in de gaten te houden.

Lees ook Dit zijn de technische elementen die getuigen van de betrokkenheid van Marokko

Het Pegasus-dossier dat de twee hoofdsteden in verlegenheid bracht, stond nergens op de agenda van dit bezoek. In Marokko is de heer Lapid van plan om de normalisatie van de betrekkingen tussen de twee landen, die in december 2020 via Washington werd bereikt, te verdiepen. Daarom gaat het uit van de erfenis die is achtergelaten door Benjamin Netanyahu, de architect van veiligheidsverzoeningen en vervolgens diplomatieke overeenkomsten, die Israël sinds 2020 in staat hebben gesteld om op klaarlichte dag met vier Arabische landen (de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko) te binden, zonder enige vorm van concessies. voor de Palestijnen.

Lees ook De mobiele telefoon van Emmanuel Macron in de Marokkaanse cameralens

Op woensdag ging de heer Lapid naar het mausoleum waar koning Hassan II en Mohammed V werden begraven, en ontmoette toen zijn tegenhanger Nasser Bourita. Donderdag wordt in Rabat officieel een diplomatiek vertegenwoordigingskantoor geopend. Het koninkrijk ontkwam er niet aan dat het geen eenvoudige minister kreeg, maar een potentiële toekomstige premier. De heer Lapid staat aan de basis van de coalitie die Netanyahu in juni verdreef, na twaalf jaar ononderbroken heerschappij. Volgens de fragiele overeenkomst tussen hem en zijn partners zou hij in 2023 de functie van premier moeten erven.

READ  Pakistaanse Taliban eisen verantwoordelijkheid op voor aanval waarbij 4 . doden vielen

Samenwerkingsovereenkomsten

Onder het contract dat het Israëlische controlebedrijf NSO ondertekende met de Marokkaanse staat, dat werd goedgekeurd door het Israëlische ministerie van Defensie, had de Israëlische diplomatie woensdag niets te zeggen. Niets meer dan de cyberdefensieovereenkomst die de twee landen in juli ondertekenden, met betrekking tot: “Praktische samenwerking, onderzoek en ontwikkeling en informatie-uitwisseling”, Volgens het Israëlische National Cyber ​​​​Security Directorate.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Marokko en Israël bereiken diplomatieke normalisatie

Dankzij dit contract, en volgens onze informatie, heeft een agent van de Marokkaanse veiligheidsdiensten beslag gelegd op de mobiele telefoonnummers van de Franse president Emmanuel Macron, zijn premier, en veertien ministers in functie, mogelijk onder toezicht van Israëlische software. .

Je hebt 53,96% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.