Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Na een volledig seizoen wil Griekenland de schade vermijden die wordt veroorzaakt door overtoerisme: liberalisering

Na een volledig seizoen wil Griekenland de schade vermijden die wordt veroorzaakt door overtoerisme: liberalisering

Gestage instroom, huurinflatie en eeuwenoude locaties die stormenderhand worden veroverd: Geconfronteerd met de pijn van de toeristische sector, een pijler van de economie, promoot het land duurzaam toerisme en is het bereid kortetermijnverhuur te reguleren.

Deze zomer kende de Akropolis in Athene een recordbezoek: in het hoogseizoen bezochten tot wel 23.000 mensen per dag de ruïnes. Een gekke menigte die zich niet meer mag herhalen, aangezien de capaciteit van de archeologische vindplaats sinds maandag 4 september beperkt is tot 20.000 mensen per dag. Daarbij komt de verplichting om een ​​bepaalde periode te reserveren. Een manier om de stroom toeristen beter te verdelen, aangezien de meesten ervoor kozen om de monumenten vroeg in de ochtend te bezoeken. Het is duidelijk dat de temperatuur ’s middags regelmatig de 45 graden Celsius bereikt, wat leidt tot de sluiting van de Akropolis tijdens de heetste uren deze zomer, om een ​​zonnesteek te voorkomen. Maar de opstoppingen vanochtend leidden er toe “De omstandigheden zijn onaangenaam voor de site, de bezoekers en het personeel dat dit grote publiek probeerde te huisvesten.” Hij verdedigt de Griekse minister van Cultuur, Lina Mendoni.

Huurinflatie

Ondanks de branden was de zomer nog steeds bijzonder winstgevend voor het Griekse toerisme. Volgens luchtvaartadviesbureau ForwardKeys is het luchtverkeer naar Griekenland 10% gestegen ten opzichte van het niveau in 2019. De passagiersstroom is goed nieuws voor de economie, aangezien bijna een kwart van het Griekse bbp afhankelijk is van de toeristische sector, maar het brengt ook veel passagiers met zich mee. vragen. over de duurzaamheid van dit model.

READ  Migranten onderweg na een reis van 11 dagen opgepakt aan het roer van een olietanker

Het steeds toenemende aantal toeristen en de kortetermijnhuur hebben bijgedragen aan de huurinflatie in de drukste steden. Volgens de Griekse krant Kathimerini, De gemiddelde huurprijzen in Athene zijn tussen 2018 en 2022 met 30% tot 40% gestegen, deels als gevolg van het grote aandeel woningen dat werd omgezet in kortetermijnverhuur in Airbnb-stijl. De spanningen tussen toeristen en de lokale bevolking hebben geleid tot de oprichting van Griekse anti-toeristische verenigingen, zoals de Towel Movement, die bars en hotels bevechten voor gratis toegang tot het strand.

Verlicht congestie

Op de lange termijn zou overtoerisme de reputatie van populaire bestemmingen kunnen schaden, zoals de eilanden Mykonos en Santorini, die beroemd zijn om hun natuurlijke landschappen en nachtleven en tot de plaatsen behoren waar het toerisme de laatste tijd is afgenomen. Het nadeel is vooral dat de prijzen te hoog zijn, aldus de Griekse economische krant naar, Dat duidt op een daling van 8,3% in het aantal aankomsten dat deze zomer naar Mykonos wordt gevlogen. Veel toeristen klagen over exorbitante huur- en restaurantprijzen, maar ook over de constante en beklemmende drukte.

De Griekse regering heeft onlangs verschillende maatregelen aangekondigd om het toerisme beter te controleren en een betere ervaring voor bezoekers en de lokale bevolking mogelijk te maken. Naast de verplichting om periodes te reserveren om bepaalde historische locaties te bezoeken, die zich in april zou moeten uitbreiden tot de rest van de musea van de hoofdstad, wil de staat wetgeving opstellen over de status van kortetermijnverhuur, vergelijkbaar met de maatregelen die in Parijs zijn genomen, met met als doel de uitbreiding ervan te beperken. Het Griekse Bureau voor Toerisme lanceerde de campagne in 2022 “Duurzaam Griekenland” (Duurzaam Griekenland), dat reizen buiten het seizoen en de verkenning van minder bezochte regio’s en eilanden aanmoedigt, in de hoop elke zomer veel bezoekers te trekken. Minister van Toerisme Olga Kefalogiani reisde vorige week naar Kreta en de Ionische eilanden om de reis te promoten “duurzaam toerisme”, op basis van belangrijkheid Focus op lokale gemeenschappen En Om bezoekers aan te trekken die meer respect hebben voor plaatsen en mensen, zelfs als dat betekent dat je niet alles op kwantiteit moet inzetten.

READ  Twee jaar gesloten, Paaseiland weer open voor toerisme