Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Moskou verwerpt beschuldigingen van belastingontduiking door familieleden van Vladimir Poetin

Moskou verwerpt beschuldigingen van belastingontduiking door familieleden van Vladimir Poetin

Veel politieke leiders over de hele wereld en persoonlijkheden waren betrokken bij dit journalistieke onderzoek.

Artikel door

gepubliceerd

Update

leestijd : 1 minuut.

van ‘Ongefundeerde beschuldigingen’. Op maandag 4 oktober verwijderde het Kremlin de onthullingen uit de ‘Pandora Papers’, een breed personderzoek naar belastingontduiking, waarin specifiek werd benadrukt dat veel mensen die zo dicht bij president Vladimir Poetin stonden, verborgen fortuinen hadden.

“We hebben gewoon te maken met een heleboel ongegronde beschuldigingen (…) Als er berichten zijn die serieus zijn, gebaseerd zijn op dingen of serieuze dingen suggereren, zullen we ze met belangstelling lezen.”Dmitry Peskov, een woordvoerder van het Russische presidentschap, gaf commentaar op een persconferentie.

Verschillende figuren rond de Russische president zijn betrokken bij documenten die zijn ontdekt door het International Consortium of Investigative Journalists (Icij), waaronder de onderzoekseenheid van Radio France en “kritische onderzoeksjournalisten”. Volgens deze dossiers verwierf Svetlana Krivonozhich, door de Russische media voorgesteld als een voormalige minnaar van Vladimir Poetin, in 2003 via buitenlandse rekeningen een appartement voor vier miljoen dollar in Monaco.

Volgens “Pandora’s Papers” zal Pyotr Kolbin, die werd voorgesteld als een jeugdvriend van de Russische president, ook worden gekoppeld aan een interessante buitenlandse raad met oligarch Gwenadiy Timchenko, die ook dicht bij het staatshoofd staat. Icij beweert ook dat Konstantin Ernst, CEO van Ruslands eerste tv-zender, op dubieuze wijze een enorm stuk grond in Moskou heeft verworven via een offshorebedrijf.

Het onderzoek van Icij is gebaseerd op bijna 11,9 miljoen documenten van 14 financiële dienstverleners en bracht meer dan 29.000 offshore-bedrijven aan het licht. Veel leiders en politieke figuren van over de hele wereld waren erbij betrokken.

READ  Covid: WHO garandeert nieuwe variant momenteel alleen voor 'milde vormen'