Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Microsoft geeft onder druk van mededingingsautoriteiten zijn zetel in het OpenAI-bestuur op

Microsoft geeft onder druk van mededingingsautoriteiten zijn zetel in het OpenAI-bestuur op

Microsoft heeft geen zetel meer in het bestuur van OpenAI. Het is de softwaregigant die dit voorrecht vrijwillig heeft opgegeven, in een brief gericht aan de kunstmatige intelligentie-startup en Ik heb het onthuld financiële tijden, Woensdag 10 juli. Maar waarom zou je jezelf het contact ontzeggen met een toonaangevende partner die sinds de succesvolle lancering van zijn ChatGPT-chatbot eind 2022 een grote rol speelt op het gebied van AI? Het initiatief van Microsoft komt in een tijd van toenemende belangstelling in de sector van de kant van mededingingsautoriteiten over de hele wereld: zij maken zich zorgen over de macht van digitale reuzen over AI-startups in het algemeen, en van Microsoft over OpenAI in het bijzonder.

Lees ook | Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Kunstmatige intelligentie: mobiliseren tegen de verklaarde dominantie van digitale reuzen

In november 2023 kreeg Microsoft een aanwezigheid in de rol van waarnemer in de raad van bestuur van de non-profitstructuur die OpenAI controleert. Kort daarvoor ontsloegen leden van laatstgenoemde oprichter en CEO Sam Altman, wat alle waarnemers, inclusief Microsoft, verraste.

Het bedrijf onder leiding van Satya Nadella is echter sinds 2019 partner van OpenAI. Het heeft ruim 13 miljard dollar (12 miljard euro) geïnvesteerd, voor een belang van 49% in het winstgevende bedrijf dat aandelenbezit verleent. van toekomstige winsten, maar niet om deel te nemen aan het bestuur van het bedrijf. Sam Altman is eindelijk hersteld als hoofd van OpenAI, met steun van Microsoft. Maar om dit bestuur, dat als een mislukking werd beschouwd, te verbeteren, besloot het management van de startup een zetel aan zijn partner toe te kennen.

READ  U heeft de overschrijving nooit ontvangen, hoe dient u een klacht in?

‘Belangrijke vooruitgang’

“De afgelopen acht maanden hebben we grote vooruitgang gezien bij het nieuwe bestuur, en we hebben vertrouwen in het traject van het bedrijf.”Microsoft zei in zijn brief de terugtrekking te rechtvaardigen. De leden die Sam Altman hebben weggestuurd vanwege een vertrouwensbreuk en omdat zij zijn strategie te commercieel vonden ten koste van de veiligheid van de AI, hebben niet meer de leiding. Ze zijn vervangen door meer klassieke profielen uit de borden van grote groepen: Brett Taylor, voormalig CEO van de technologiegroepen Salesforce en Sierra, of Larry Summers, voormalig minister van het Amerikaanse ministerie van Financiën, of Fidji Simo, algemeen directeur van de online boodschappendienst Instacart. “Wij geloven niet dat onze beperkte monitoringrol nog steeds nodig is.”Hij legde het bedrijf uit dat door Bill Gates was opgericht.

Lees ook | Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees OpenAI: Bronnen van de Sam Altman-zaak

Er is echter nog een ander element dat licht werpt op de aankondiging van Microsoft: de Britse mededingingsautoriteit, de Competition and Markets Authority (CMA), evalueert sinds december 2023, in de nasleep van de crisis bij OpenAI, of de samenwerking tussen de Redmond ( Washington) en het bedrijf uit San Francisco… Een startup lijkt meer op een fusie, of een verkapte overname, die kan worden geblokkeerd als dit tot te veel concentratie in de sector leidt. Amerikaanse Mededingingscommissie, Federale Handelscommissie De FTC kondigde ook een onderzoek aan naar de investering van Microsoft in OpenAI, evenals de 6 miljard dollar die Google en Amazon in AI-startup Anthropic hebben gepompt.

READ  Tesla wil ruitenwissers vervangen door lasers

Je hebt nog 32,49% van dit artikel te lezen. De rest is gereserveerd voor abonnees.