Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Met klimaatverandering kunnen zombiebranden steeds vaker voorkomen

Volgens een studie die woensdag in het tijdschrift Nature is gepubliceerd, beginnen deze veenbranden na de hete zomers weer te hervatten.

Artikel door

gepubliceerd

leestijd : 1 minuut.

Ze veroorzaakten enorme branden in het noordpoolgebied in 2020. “Zombie” -branden, die branden in veengebieden, hervatten de neiging om na een hete zomer te hervatten, volgens een studie die woensdag 19 mei in het tijdschrift is gepubliceerd. natuur (Essay van de deelnemers in het Engels).

Deze branden kunnen in de winter ondergronds en onder een laag sneeuw branden en in de zomer weer opduiken. De onderzoekers gebruikten satellietgegevens om het vuurseizoen in Alaska en Noordwest-Canada over een periode van 17 jaar te volgen.

Het blijkt dat de extreme temperaturen in de zomer en het intense vuurseizoen ervoor zorgen dat sommige branden de koolstofrijke veenbodems die ze in de winter voeden, doordringen.

“Als mensen aan bosbranden denken, denken ze aan brandende bomen.”Sander Ferraverbeek van de Vrije Universiteit Amsterdam en co-auteur van het onderzoek, beaamt. “Maar in deze gebieden in het hoge noorden, in de noordelijke bossen, komt ongeveer 90% van de koolstof die vrijkomt uit de bodem.” Sneeuw speelt ook een rol als buffer, vervolgt hij.

Selon cette étude, ces feux “zombies” restent relativement rares et contribué a 0,8% des zones brlées entre 2002 et 2018. Meer cela varie fortement en fonction des températures estivales, avec een chiffre qui a grimpe à 38% zones des brûlées Jaar.

Dit geeft aan dat het fenomeen volgens de onderzoekers zou kunnen verergeren door de opwarming van de aarde. In de poolgebieden stijgen de temperaturen sneller dan in andere delen van de wereld. Het noordpoolgebied als geheel beleefde in 2020 zijn tweede warmste jaar ooit, 2,2 graden boven het gemiddelde van 1981-2020.

READ  Canada: Twee voetgangers gedood door pick-up truck gedood, negen gewond